BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Most érdemes Spanyolországban ingatlant vásárolni

A spanyol adósság- és bankválság keletkezésének fő tényezője az ingatlanpiac volt. Az árak jelentősen csökkentek az elmúlt időszakban, ráadásul számottevő növekedésre nem is lehet számítani, így most jutányos áron saját célre érdemes vásárolni Spanyolországban.

A spanyol bankok hivatalos statisztikái alapján Spanyolországban 800 000-től egymillióig terjed az eladásra váró lakáscélú ingatlanok száma, ami körülbelül az összes ilyen célú ingatlan mintegy 4 százaléka – állítja a Rellox ingatlanközvetítő elemzése.

Az el nem adott ingatlanok 65 százaléka a tengerpart közelében fekszik. Az értékesítők főleg olyan ingatlanfejlesztők, akiknek nem sikerült eladniuk tartalékaikat. Az eladók azonban nem akarnak tekintettel lenni a kínált ingatlanok többségének alacsony színvonalára, mert a tartalékok nem csökkennek. A 2011-es évben 2010-hez viszonyítva az el nem adott új ingatlanok száma az alig érezhető 0,08 százalékkal csökkent.

A 2007-es ingatlanpiaci csúcs után az ingatlanok átlagos árai Spanyolország szárazföldi részén 30 - 50 százalékkal csökkentek. Valamivel jobb helyzetben van például Mallorca. Egyes ingatlanok ára az eredeti ár egy harmadára csökkent, de még ezen az áron is túl drágák.

Tovább építkeznek

Azonban Spanyolországban tovább építkeznek. Alapkereslet spanyol ingatlanok iránt továbbra is létezik, főleg a külföldi érdeklődők részéről. Ők ingatlant nem nyereség céljából szeretnének vásárolni, hanem tartós saját használatra előnyös áron. Jan Rejcha szerint az ingatlan befektetők lényegében konzervatív befektetők, akik nem számítanak csodás növekedésre, hanem inkább a kisebb kockázatú stabil környezetet keresik.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.