BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ennyit segíthet a lakásvásárlásban a szocpol

Az új szocpol által elérhető támogatás Budapesten egy új építésű lakás vételárának 4-7, vidéken pedig 6-10 százalékát teszi ki. Trendfordulóra nem lehet számítani, de kissé élénkülhet az ingatlanpiac.

Az idei évtől új lakástámogatási rendszer lép életbe: újra igényelhető az egyszeri, vissza nem térítendő lakásépítési, lakásvásárlási támogatás, azaz ismertebb nevén a szocpol, valamint új típusú kamattámogatott hiteleket is bevezetnek. A szocpol már január 1-jétől igényelhető, a kamattámogatott hitelek bevezetése csak az Európai Bizottság jóváhagyását követő 15. napon lép hatályba. A várakozások szerint ez nagyjából március elejére vagy a hónap közepére tehető.


„Mind a szocpol, mind a kamattámogatott hitel előnyére válik az ingatlanpiacnak, azonban az is igaz, hogy a szocpol vissza nem térítendő támogatásának mértéke csak kis részét – Budapesten 4-7, vidéken pedig 6-10 százalékát – teszi majd ki a vételi, illetve építési áraknak” – mondta Déry Attila, az Otthon Centrum vezető elemzője. A szakember szerint valódi trendfordulóra nem számíthatunk, de az új lakás vásárlását tervezők körében lökést hozhat a rendelkezés.

Az értékhatárt az előírt vagy annál kedvezőbb energetikai minősítési osztállyal kombinálva jelentősen leszűkülhet a lakásépítési támogatással elérhető ingatlanok köre. A KSH átlagos négyzetméterárat mérő statisztikája szerint Budapesten az új lakások egy négyzetmétere átlagosan bruttó 350 000 forintba került 2011 első felében, ugyanez az átlagos négyzetméterár bruttó 224 000 forint volt a megyeszékhelyeken.
Az Otthon Centrumnak a budapesti új építésű projektekre vonatkozó adatbázisa alapján a pesti peremkerületekben, azaz a XV–XXI. és a XXIII., illetve a X. és IV. kerületben jelenleg értékesítés alatt álló projektek nagy részének átlagos négyzetméterárai megfelelnek a szocpol feltételeinek.

A budai oldal már problémásabb lehet: csak a XXII. kerületben lehet több olyan projektet találni, ahol az átlagos négyzetméterár alapján nagyobb számban vannak a kritérium alá eső ingatlanok. A III. és XI. kerületben lévő projektek közül csak kevés felel meg a szocpol feltételeinek, a kínálat nagy része nem elérhető ezzel a támogatással. A többi budai kerületben szinte elképzelhetetlen megfelelő értékű új építésű lakást találni. Hasonló a helyzet a pesti oldalon, az V., VI. és részben a VII. kerületben. A pesti oldal belső részén, a VIII., IX., XIII. és a XIV. kerületben van olyan projekt, ahol az átlagos négyzetméterár a határérték alatt van.

„A szocpol és a kamattámogatott hitel szigorú feltételei az új építésű ingatlanoknak kedveznek, de véleményünk szerint ez a remélt eredményt nem fogja meghozni. Az átlagos lakásvásárlónak az új építésű ingatlanok elérhetetlenek, 350 ezer forint körüli négyzetméterárral számolva nagyjából 23-24 milliós ingatlanértékről beszélünk, ez csupán a lakást keresők igen kis számára reális cél jelenleg” – mondta Balla Ákos, a Balla Ingatlanirodák ingatlanközvetítő lánc tulajdonos ügyvezetője. „Véleményünk szerint a támogatások körének kiszélesítése lenne indokolt, és a lehetőségek kiterjesztése úgy, hogy ez még a társasházak és annak lakásainak felújítását és modernizálását is segítse – tette hozzá.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.