BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Történelmi mélyponton a panelek ára - Lakáspiac most

Az idei év leggyengébb hónapját mutatja a szeptemberi forgalom, amely látványosan törte meg az elmúlt 3 éves átlag felett teljesítő 2012. évi havi adatsort. Az alig több mint 6 500 tranzakció nemcsak a tavalyi azonos hónapnál kevesebb 17 százalékkal, de az igen gyenge tavalyi átlag alatt is 12 százalékkal teljesített. Mindezek ellenére az idei év összességében továbbra is a tavalyi azonos időszak felett áll, akkor valamivel 62 ezer fölött teljesített a piac, ami 16 százalékkal gyengébb az idei első 9 hónapnál – írja negyedéves elemzésében a Duna House.

Az augusztusi mélypontot követően szeptember hónapra visszaállt a kereslet intenzitása az idei emelkedett szintre, amely így 79 százalékponttal a tavalyi átlag fölött teljesített 7 százalékkal. Megtorpant az idei áremelkedés, az első két negyedéves 1-1 százalékpontos elmozdulást követően. A 2012. harmadik negyedév az előzővel megegyező 84 százalékponton áll nominális értéken, reálértéken viszont a fogyasztói árindex hatására 1 pontot esett az érték, jelenleg 67  százalékpontra, az eddigi legalacsonyabb értékre esett. Az országos panel árindex visszaesett a tavaly év végi történelmi mélypontjára 79 pontra, a tégla lakás árindexe azonban töretlenül tartja magát az idei évben 87 pont közelében. Reálértéken a panelek már 64  százalékpontos mélységben járnak, a tégla index azonban ebben a megmérettetésben is igyekszik tartani magát 70  százalékpont közelében.

A III. negyedévben megvásárolt panellakások átlagárait összehasonlítva óriási területi különbségek láthatóak. Közép-Magyarországot leszámítva (a maga 240 ezres átlagával) az ország többi régiója viszonylag homogén képet mutat, az átlagos négyzetméter árak 170 000 Ft körül alakultak ebben az időszakban. Budapesten a panelekhez hasonlóan a tégla lakások is az észak-budai régióban értek a legtöbbet, itt egy négyzetméterára 320 ezer volt. A dél-pesti oldal az ellenpólus, ahol 216 ezer Ft volt az átlag, amely még így is magasabb, mint vidéken bármelyik régióban.

Budapesten tovább nőtt a nagyobba költözés okán eladók aránya. Egy hónapja 42 százalékkal vezették a csoportot, most 54 százalékkal végeztek az élen. Nemcsak az arányuk nőtt, de az átlagos eladási ár is, amely szeptemberben 12,7 millió volt, egy augusztusban pedig 11,4. Vidéken is nőtt a nagyobba vágyó eladók tábora, 32 százalékról 38 százalékra duzzadt az arányuk, ők átlagosan 9 millió fölött váltak meg lakásuktól. Ugyanígy nőtt kisebbe költözők aránya is 12-ről 19 százalékra egy hónap alatt, augusztusban még 18 millió forintos átlagon adták el ingatlanjaikat, szeptemberben pedig 20 millió fölötti átlagon.

Budán duplájára nőtt a drágább, 25-30 millió forint közötti vásárlók aránya a 3. negyedévben az év első feléhez viszonyítva, igaz, így is csak az összes tranzakció 8 százalék-át teszik ki. Pesten ugyanezen időszakok összehasonlításában látható, hogy csökkent a 60 négyzetméter alatti méretű lakások forgalma, nőtt a 60-80 négyzetméter közöttieké 17-ről 21 százalékra, de a 80-100 közöttieké is egy csekély mértékben.

Vidéken két négyzetméter árkategórián belül történt átcsoportosulás (miközben a 100-150 ezer Ft/négyzetméter kategória a legmasszívabb 43 százalékkal továbbra is), ugyanis az első félévben a második legmarkánsabb árkategóriából a 150-200 ezer forint/négyzetméterből történő csökkenés megjelent az olcsóbb, 50-100 ezer forintos sávban. Pest megyében az első félévben még a tranzakciók harmadát adó 10-15 milliós ingatlankategória a III. negyedévre a felére esett vissza, így az összes többi ársávban emelkedés volt tapasztalható.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.