BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kormány-Siemens stratégiai partnerségi tárgyalás indult

A német Siemens ipari csoport legnagyobb magyarországi cégei kissé gyengébb együttes mutatókat értek el a szeptember 30-án zárult üzleti évben, mint az előzőben, mindazonáltal Dale A. Martin elnök-vezérigazgató a feljlődés és a bővülés elemeire helyezte a hangsúlyt cége tájékoztatóján.

A német Siemens ipari csoport magyarországi vállalatainak árbevétele 311,694 millió euróra esett az előző évi 342,803 millió euróról, adózás előtti eredménye 18,682 millió volt a korábbi 32,786 millió euró után a szeptember 30-án zárult üzleti évben. Az adatok a csoport négy legjelentősebb, egyben 100 százalékos tulajdonú, konszolidációba bevont társaságának adataira vonatoznak.

Árbevétele részben a nem túl erős magyar piac miatt esett, igaz, a múlt évi forgalmát viszont  megdobta az E.On gönyűi erőművének átadása. Nőtt a csoport kivitele is, jobban, mint az exportja. Egyre nagyobb a beszállítói volumene is. Rendelésállománya stabil volt, 5 százalékkal emelkedett.

A Siemens tavaly az említett gönyői erőmű mellett magyarországi vasúti fejlesztésekben, további erőművi beruházásokban és az egészségügyben jelentkező, profiljába vágó feladatok megoldásában vett részt. Fővárosi, Késmárk utcai telephelyén 1,9 millió eurós portfólióbővítésbe fogott. A II Rákóczi Ferenc telephelyen 14,2 ezer transzformátort gyártott, ott is sor került kisebb beruházásra. 


Létszáma 1937 főről 2036 főre nőtt. (Közülük 150 mérnök nemzetközi terepen dolgozik.) Két év alatt több mint 400 fővel bővült az érintett cégek munkavállalóinak száma. „ A Siemens folyamatos helyi értékteremtése azt jelenti, hogy bővül a létszáma – még nyári gyakornokai számát is megháromszorozta 2010 óta -, és az exportja is” – magyarázta Dale A. Martin elnök-vezérigazgató. A Siemens a most zárultz üzleti évben a korábbinál nagyobb támogatást adott a felsőoktatási intézményeknek: három egyetemnek olyan szoftvereket adományozott, amelyek együttes listaára eléri az egymilliárd forintot.

A cégcsoport további fejlődése szempontjából a további kihívást egyebek között az ipari termelés hatékonyabbá és rugalmasabbá tétele jelenti.
 

Tárgyalnak a partnerségről

Már felmerült, hogy a kormány a magyarországi Siemensszel is stratégia partnerséget kössön, a tárgyalások megkezdődtek, de még csak körvonalazódóban van a partnerség, a tárgyalások tegnap kezdődtek. "Mi azt csináljuk Magyarországon, ami a Siemensnek jó, ha pedig az kormánynak is tetszik, annak nagyon örülünk" - válaszolt egy újságírói kérdésre Dale A. Martin.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.