BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tankönyv helyett inkább enni adnak az önkormányzatok

Hoffmann Rózsa: tárgyalásokat kezdeményeznek az önkormányzatokkal és a terjesztőkkel.

Csupán nyomást gyakorolhat a kormány az önkormányzatokra, de nem fogja még egyszer odaadni nekik azt az összeget, amit tankönyvvásárlásra szántak – jelentette be Hoffmann Rózsa. Az oktatásért felelős államtitkár azután reagált így, hogy kiderült: 27 önkormányzat nem fizetett a tankönyvterjesztőknek, ők pedig válaszul bojkottot hirdettek.

A tartozások együttes összegét a vitázó felek százmillió forint körülire becslik. Felmerültek olyan értesülések is, amelyek szerint a legtöbbel Pest megye tartozik, ahol az anyagi viták miatt az is erősen kérdéses, enni tudnak-e majd adni az iskolákban.

A probléma oka az, hogy az érintett települések és megyék megkapták ugyan az államtól a pénzt, amiből a tankönyvekhez ingyen jutó diákok számára könyveket kellett volna venniük, de elköltötték másra. Azt Hoffmann is elismerte: az önkormányzatok a rendkívül rossz anyagi helyzetük miatt kényszerültek erre a lépésre, de külön hangsúlyozta, hogy ezeket az összegeket még egyszer nem tudják átutalni.

Megoldásként két lehetőséget vetett fel. Egyrészt a majdani tanévek kezdése előtt köteleznék az önkormányzatokat arra, hogy a tankönyvvásárlásra adott forrásokat csak erre a célra költhessék, persze csak azokon a településeken, amelyek az iskoláikat nem adják át állami kézbe. Ez szorosan öszszefügg a kormánynak azzal a tervével is, amely szerint 2013-tól már feladatfinanszírozást írnának elő a települések támogatásánál. Másrészt azonnali tárgyalásokat kezdenek: az iskolakezdésig a kormány az önkormányzatokkal és a tankönyvterjesztőkkel is egyeztetne. „Megkíséreljük a lehetetlent” – tette hozzá Hoffmann, arról azonban nem mondott semmit, hogy szeptember 1-jéig szerinte rendeződhet-e a helyzet.

Iskolamegtartás feltételekkel

Egy hete sincs, hogy Tállai András önkormányzati államtitkár bejelentette: az általános iskolák országszerte állami kézbe fognak kerülni, a terv részleteit firtató kérdésekkel pedig Hoffmann Rózsához irányította a sajtót. Az oktatási államtitkár most azt közölte, hogy ettől függetlenül lehetőség lesz arra, hogy a települések visszavegyenek iskolákat.

Ehhez azonban szükség lesz arra, hogy néhány szigorúbb kritériumnak megfeleljen a település. Ha vállalja a fenntartást, az épület karbantartását, a fűtést, az övé lehet az iskola. Kérdéses persze, hogy mekkora kormányzati támogatás van az ötlet mögött – az elmúlt egy évben Hoffmann nem egy tervét vetette el a kormány.

Ehhez azonban szükség lesz arra, hogy néhány szigorúbb kritériumnak megfeleljen a település. Ha vállalja a fenntartást, az épület karbantartását, a fűtést, az övé lehet az iskola. Kérdéses persze, hogy mekkora kormányzati támogatás van az ötlet mögött – az elmúlt egy évben Hoffmann nem egy tervét vetette el a kormány. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.