BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Orbán: A Suzukinak kiemelt szerepe van a magyar történelemben

Az ötödik stratégiai megállapodást írták alá ma a Parlamentben a kormány és nagyvállalatok között, ezúttal a Magyar Suzuki Zrt.-vel kötött partnerségi egyezményt a kabinet.

A miniszterelnök elmondta: azért kötik meg a cégekkel a stratégiai megállapodásokat, mert ez a saját gazdasági modelljük alapja. A kabinet úgy látja: a következő években azok az országok lehetnek sikeresek, amelyek megkötik a saját szövetségeiket. A globális politikában a jövőben nem csak államok, hanem multinacionális vállalatok is részt vesznek.  Orbán Viktor leszögezte: a Suzuki gyár vezetői mögött az elmúlt húsz év sikere áll, a Suzuki gyár Magyarország egyik büszkesége, ez nagyrészt az ott dolgozó munkásoknak is köszönhető.

A miniszterelnök úgy fogalmazott: a Suzukival kötött megállapodás személyesen is fontos számára, hiszen a kommunizmus összeomlásakor kialakult bizonytalanság idején a vállalat az elsők között fektetett be Magyarországon. A Suzukinak ezért az 1990 utáni magyar történelemben kiemelt szerepe van. A miniszterelnök szerint mindezt kifejezi, hogy a Suzuki hirdethetett a "mi autónk" szlogennel és ezt a magyarok nem nevették ki.

Orbán Viktor leszögezte: a Japánban folytatott megbeszéléseket követően bízhatunk abban, hogy a következő két éven belül további jelentős japán beruházások érkeznek Magyarországra.

  • Ma a Suzuki termékei esetében mintegy 30 százalék a magyar beszállítói arány, ezt a jövőben tovább emelik.

  • Emellett a kormány továbbra is a támogatja az EU és Japán közötti szabadkereskedelmi megállapodást.

  • A közbeszerzési szabályok átalakítása előnyt ad az Esztergomban gyártott Suzukiknak

  • A japán autógyár kérésére a szlovák kormánnyal egyetértésben tovább növelik a komáromi híd kapacitásait.

  • A kabinet ezen felül megkezdte a hatástanulmányokat az M1-es autópálya becsatlakozó szakaszának megépítéséhez.
  • Hisashi Takeuchi, a Magyar Suzuki Zrt. vezérigazgatója elmondta: történelmi jelentőségű volt a magyar Suzuki megállapítása és a mai együttműködési megállapodás aláírása is az. Mint mondta, Magyarországról más piacokat is kiszolgálhat a vállalat, akár Japánba is szállíthatnak majd itt gyártott autókat. A konszern 200 millió eurót fektet egy új modell kidolgozásába, a vállalat ezzel párhuzamosan bővülő beszállító kört épít. A vezérigazgató úgy fogalmazott: azért is érzik jól magukat Magyarországon, mert a magyar és a japán munkakultúra hasonlít.

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább a címoldalra

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.