BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tűréshatáron túl a lánctartozások - Nagy bajban az építőipar

Egyre nagyobbra duzzadnak azok az összegek, melyeket nem fizetnek ki egymásnak a vállalkozások. Az úgynevezett lánctartozás mértéke egyes becslések szerint nemzetgazdasági szinten eléri az ezer milliárd forintot.

A leginkább sújtott építőiparban 400 milliárdra tehető a ki nem fizetett számlák értéke. Ebből 200 milliárdnak a nyomát már biztosan bottal üthetik: a különböző jogcímeken eltűnő vállalkozásoktól ez a summa már soha nem lesz behajtható – állítja Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) alelnöke.

Emiatt is tartja a szakmai szervezet fontosnak azt a kormányzati törekvést, hogy még ebben az évben jogszabály szülessen a hatalmas méreteket öltött lánctartozások visszaszorítására. A Nemzetgazdasági Minisztérium az ezzel kapcsolatos tervezetét véleményezésre megküldte a témában illetékes szakmai szervezeteknek. Erre reagálva már el is készítette az egyik leginkább érintett ágazatot az építőipart képviselő szövetség a javaslatait.

Az ÉVOSZ egyik megállapítása szerint a gyors és hatékony vitarendezés nélkülözhetetlen a gond megoldásához. Úgy látják, hogy a gazdasági bíróságok működési feltételeinek és ítélkezési gyakorlatának reformja nélkül gyökeres változás nem várható. Mivel maga az állam a körbetartozások egyik fő gerjesztője, a szövetség szerint az ilyen jellegű késve fizetések kezelését is megfelelő módon kell szabályozni. Mint írják, az alapprobléma megoldását kellene célul kitűzni, vagyis azt, hogy az állami kifizetéseket hogyan lehet meggyorsítani, illetve késedelem nélkül teljesíteni.

Az ÉVOSZ megoldást vár a jogszerűtlenül ki nem fizetett vállalkozói számlák adóterheinek visszafizetésére is, mivel ez a teher sok esetben a vállalkozások ellehetetlenülésével, felszámolásával jár együtt.
A javaslatai között szerepel az is, hogy az ajánlatkérő ne csak becslést adjon az építmény kivitelezési értékére, hanem részletes költségvetést mellékeljen hozzá. Ehhez viszont meg kell határozni a minimális rezsióradíjat. Így ugyanis könnyen kiszűrhetők lennének azok a vállalkozások, amelyek ez alatt kalkulálva nem felelnek meg a minimális vállalkozási követelményeknek, vagy eleve veszteséggel, végső soron az alvállalkozók ki nem fizetésével számolnak.

A szövetség jogszabályi szigorítást lát szükségesnek annak érdekében, hogy a bedőlt cégek mögött álló nem fizető tulajdonosok – és a hozzátartozóik – egy jó ideig ne indíthassanak hasonló tevékenységű vállalkozást.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.