BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"Gyors reagálású hadtest" a hazai élelmiszerbiztonságért

Kiemelt, az élelmiszerláncot és az élelmiszerbiztonságot veszélyeztető ügyekben lép fel a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) kiemelt ellenőrzéseket végző csoportja. Az országos illetékességgel rendelkező csapat többek között a fogyasztók jelentős részét érintő vészhelyzetek esetén, kiemelt ügyekben, csalással és hamisítással szemben jár el.

A lánc egészét lefedő ellenőrzési, felügyeleti rendszer veszélyhelyzet esetén lehetőséget ad az azonnali beavatkozásra. A hivatal a megelőző jellegű felügyelet, az egyes esetekre való gyors reagálás és a feketekereskedelem elleni küzdelem érdekében hozta létre a csoportot.
 
A csapat a hivatal teljes hatáskörét lefedve végzi ellenőrzéseit. A kiemelt vizsgálatokat többek között az élelmiszer-előállítás, forgalmazás területén előforduló csalás, hamisítás esetén, vagy épp a fogyasztók jelentős részét érintő vészhelyzetekkor végzik. Rendszeresen tartanak ellenőrzéseket a Budapesti Nagybani Piacon, de – az élelmiszerlánc-felügyeletet ellátó megyei szervek bejelentései alapján – egyedi ügyeket is vizsgálnak.
 
A gyors reagálást segíti a hivatal által létrehozott zöldszám, amelyen a fogyasztók élelmiszerbiztonsági szabálytalanságok észlelése esetén bejelentéseket tehetnek. Az esetek többsége nagy vagyoni értékhez kapcsolódik, ezért számos ellenőrzés a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal közösen, illetve rendőrségi támogatás mellett zajlik.
 
A csoportban jelenleg 11, különböző területről érkező NÉBIH szakember dolgozik. A tagok között található állatorvos, növény-egészségügyi szakember, agrármérnök és jogász is. Az ellenőrzések nagy száma miatt a NÉBIH a csoport további bővítését tervezi.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.