BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Romániába viszik a nálunk visszapörgetett órájú autókat az áfacsalók

Az első fél évben több mint három hónapot öregedett a magyarországi személyautó állomány. Ha folytatódik a korosodás és az Európai Unió a járműveket is be fogja számítani a szén-dioxid kvótába, Magyarország nettó befizető lehet.

Lapunk úgy értesült, hogy a hivatalos adatok sötétebb képet mutatnak a valóságosnál. Autópiaci körökben azt beszélik, hogy új trend van kibontakozóban. Állítólag áfacsalásra létrehozott cégecskék vásárolják fel külföldön a sokat futott autókat, amelyek kilométer óráját visszapörgetik, a kocsit kipofozzák, majd beépített  magyar magánszemélyeknek eladják, akik aztán továbbértékesítik Romániában és Bulgáriában. A hajléktalanok nevére bejegyzett cégek nem fizetik be az áfát, de el is tűnnek néhány hónap alatt.

Ettől függetlenül öregszik a magyar állomány és ennek komoly következményei lehetnek a jövőben. Knezsik István, az Autós Nagykoalíció elnöke szerint ugyanis az Európai Unió azt tervezi, hogy 2015-ben vagy 2016-ban már az autóállomány minősége is beleszámíthat a szén-dioxid kvótába. Ha folytatódik a korosodás, Magyarország nettó befizető lehet néhány év múlva – jelentette ki az ANK elnöke.

Részletek a pénteki Világgazdaságban

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.