BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hiányzik egymillió hektoliter bor

Szüret Jelentősen felpöröghet a hazánkba irányuló borimport, miután az idei év szélsőséges időjárása miatt csaknem félmillió hektoliterrel kevesebb termett, mint az ország igénye, és a korábbi szintén félmillió hektoliternyi exportárualap is hiányzik. A tavaszi fagy és a nyári aszály ugyan jelentősen csökkentette a mennyiséget, a minőségre azonban nem volt katasztrofális hatással. Kiemelkedő teljesítményre ugyanakkor nem szabad számítani a 2012-es évjáratoktól.

„Az idei szüret az időjárás alakulása miatt korán indult, és korán, szeptember második felében be is fejeződött az ország legnagyobb részén. A teljes mennyiséget jelenleg 1,8–1,9 millió hektoliterre becsüljük, amely nem túl örömteli” – nyilatkozta a Világgazdaságnak Horváth Csaba. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) főtitkára rámutatott: ez a mennyiség a hazai fogyasztást sem éri el, hiszen az 2,3 millió hektoliter körül alakul, más években pedig a magyar termelők 0,5-0,6 millió hektolitert is exportálnak. Vagyis jelenleg egymillió hektoliter körül van a deficit.” Mivel az átmenő készlet sem jelentős, ezért Horváth Csaba szerint várható, hogy a következő évben jelentősen felpörög a hazánkba irányuló borimport, amely elsősorban az Európai Unióból származik. Ennek kapcsán a főtitkár kifejtette: az újvilági, chilei, dél-afrikai, ausztrál borok importaránya Magyarországon nem kifejezetten magas, 10-15 százalék körül alakul, a behozatal döntő részét javarészt az olasz tömegborok adják.

Bár a mennyiséget tekintve a 2012-es év nem alakul jól, a minőség annyira nem szenvedte meg az idei szélsőséges időjárást. Igaz, az igazán jó minőséghez a legtöbb helyen nem állt rendelkezésre elegendő csapadék. „A korai fagyok szerencsére minket nem érintettek, de ahol megszenvedte a szőlő a tavaszi hideget, ott jelentős terméskiesés volt emiatt. Villányban egészében a fagykár 25 százalékos kiesést eredményezett” – nyilatkozta a Világgazdaságnak Ruppert Ákos, a borvidék borásza. A kényszerérés ellenére Ruppert szerint az idei év minőségi szempontból jó, ám nem kiemelkedő. „Ahol volt elegendő csapadék, ott esetenként kiemelkedő minőséget is produkálhattak a borászatok” – tette hozzá Ruppert.

Az ágazat számára ugyanakkor kedvező hír, hogy november 5-től igényelhető összesen 1,1 milliárd forintnyi támogatás az olyan új borászati gépek és technológiai berendezések vásárlására. A most induló támogatáshoz kapcsolódó kérelem december 14-ig nyújtható be.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.