BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lehet „kaszálni” a földeken

Az utóbbi időszakban a termőföld látszik az ingatlanpiac legbiztonságosabb befektetési formájának, ráadásul az eszköz a tapasztalatok szerint 4-5 évente meg is duplázza értékét.

A termőföld lett a jelenlegi befektetési piac egyik legbiztonságosabb és legkevésbé kockázatos eszköze. A vonzó befektetési lehetőséget az is mutatja, hogy a földárak a gazdasági válság időszaka alatt is folyamatosan nőttek, miközben más piacok – a tőzsde vagy éppen az épületingatlanok – kiszámíthatatlanok lettek, általában több tíz százalékot veszítettek is értékükből.

„A termőföld valóban értékálló befektetési forma, az eszközre és az általa elérhető hozamokra a gazdasági válság hívta fel igazán a figyelmet” – mondta Szathmáry Katalin, a Földbróker.hu szakértője. Az értéknövekedés már húsz éve kimutatható folyamat, sőt, a szakember szerint a termőföld a mai 7-900000 forint/hektáros áron még mindig alulértékelt, szerinte reálisan dupláját, de normális esetben háromszorosát kellene érnie. A föld tehát olcsónak mondható a jelenlegi piaci viszonyok között, mert a piacot az nehezíti, hogy a jogszabályi környezet miatt éppen azok a vállalkozások nem tudnak vásárolni, amelyek szeretnének és pénzük is lenne rá, a magánszemélyeknek viszont nincs hozzá tőkéjük, valamint elegendő hitelhez sem juthatnak.

A külföldiek és a gazdasági társaságok földszerzését tiltó moratórium várhatóan 2014. április 30-án lejár, ez változtathat majd a helyzeten. Akkor megjelenhet a tőke a piacon, így minden jel arra mutat, hogy a következő két évben sokan bonyolítanak le adásvételi tranzakciókat pár százalékos áremelkedés mellett, így készülve a várható felpattanásra.

Mivel egy hektár termőföldet nagyjából egy lakásnégyzetméter analógiájaként képzelhetünk el, ésszerűen csak 20 hektár felett érdemes belevágni, így az is kijelenthető, hogy ez a befektetési forma nem a kisbefektetők terepe – mondta a szakember. Az is belátható, hogy a nagyobb, több tíz hektárnyi egybefüggő terület nevezhető igazán likvidnek, azonban éppen az adja a dolog nehézségét, hogy ezekből eleve kevés van országszerte – tette hozzá Szathmáry. Ennek megfelelően, aki rendelkezik nagyobb, egybefüggő területtel, vagy éppen a következő időszakban tesz rá szert, hamarosan igazán kecsegtető pozícióra számíthat a piacon.

„Lezárva a 2011-es évet, állíthatjuk, hogy a termőföld igen keresett, kimagasló érdeklődésre számot tartó befektetési eszköz volt, ráadásul a tendencia folytatódni látszik” – állítja Nagy Ferenc, a földpiaci adásvételekben meghatározó szerepet játszó TiszaCash Zrt. vezérigazgatója. A tavalyi év egyik nagy pozitívuma a szakember szerint az, hogy a piacon korábban soha sem látott mértékben jelentek meg vevőként a valódi célcsoportnak számító őstermelők és családi gazdálkodók. Ennek két okát látja: egyrészt 2011 átlagos termésű, de kimagasló felvásárlási árakat hozó év volt, másrészt a területalapú támogatás növekvő tendenciát mutat, amelynek az összege ráadásul függ az euró árfolyamától, így még kedvezőbb kondíciókat érhetnek el a tulajdonosok és a gazdálkodók. A statisztikák alapján 2,2 millió lakosnak van termőföldje, azonban ennek 93 százaléka egy hektár alatti, ennek megfelelően eladó föld mindig van a piacon. A kérdés Nagy Ferenc szerint az, hogy melyik csoport dobja éppen piacra a tulajdonát. „Ha egy nagybirtokos dönt földjének eladása mellett, akkor lehet nagyobb, egybefüggő telkeket találni, igaz, ezek ára hektáronként drágább is, mint a kisbirtokosok egy hektár alatti földjeinek értéke”.

A TiszaCash számításai szerint is alulértékelt a földpiac, nem lenne meglepő háromszoros, de akár ötszörös árnövekedés sem a jövőben. Korábban 3-4 évente duplázódott a földek hektáronkénti ára, a mostani kilátások szerint ez 4-5 évre tehető. A termőföldet nemcsak az ára, hanem a likviditása is nagyon kedvező helyzetbe hozza. Ilyen szempontból 2011-ben pozitív értelemben vett eltorzulást figyelhettek meg a szakemberek. Normál helyzetben átlagban 3 hónap volt a termőföldek likvidálhatósága, azonban a jelenlegi környezetben piaci áron kínálva 2 hét alatt is vevőt lehet találni egy-egy földterületre.

A szakember szerint a területalapú támogatás mértéke tovább nő, s minden bizonnyal az idén már elfogadhatják a földtörvény végleges változatát. A gazdasági kilátásokról Nagy Ferenc elmondta, a termőföld-adásvételek dinamikája megmarad, kérdés csupán a pontos százalékban kifejezhető éves növekedés mértéke. A tavaly átlagosan egy tranzakción belül 41 hektárt értékesítő cégnél az idén is komoly eladási számra számítanak.

Andó Patrik-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.