BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Miért csökken a német-orosz kereskedelem?

Az Oroszország és Németország közti árucsere-forgalom az idei első hat hónapban 4,4 százalékkal csökkent a tavalyi azonos időszakban mért adathoz viszonyitva, és ily módon Lengyelország vette át az oroszok helyét, mint Németország fő kereskedelmi partnere Kelet-Európában. Ezt jelentette a RIA Novosztyi hírügynökség  német szervezet közleményére  hivatkozva.

Az Ost-Ausschuss der Deutschen Wirtschaft (OADW) közleménye szerint az idei első félévben a német-orosz árucsere-értéke 37,92 milliárd euró vollt, mig a tavalyi azonos időszakban 39,67 milliárd euró. A német export 0,5 százalékkal esett vissza. Az OADW főnöke, Eckhard Cordes szerint nem igazolódtak azok a remények, amelyeket Oroszország egy évvel ezelőtti WTO-csatlakozásához fűztek. Szerinte ennek oka egyrészt a több évre érvényes vámtarifák, másrészt azok a protekcionista intézkedések, amelyeket az orosz hatóságok tartanak fenn. Ezek az intézkedések nem egyeztethetők össze a WTO-tagság elveivel, mert gátolják a kereskedelmet, zavarják a versenytársakat és elbihzonytalanitják a befektetőket, egyben fékezik Oroszország modernizálását. Az Oroszország és Ukrajna között támadt legutóbbi kereskedelmi konfliktus sem tölt el optimizmussal - fogalmazott Cordes. Az OADW főnöke ugyanakkor kifejezte azt a reményét, hogy a szeptemberi parlamenti választás után megalakuló új német kormány közvetítő szerepet vállal az Oroszország és az Európai Unió közti párbeszédben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.