BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Minden cigi egyforma legyen?

A cigaretták csomagolására vonatkozó szabályok szigorítását, egységesítését tervezi az Európai Bizottság (EB), hogy csökkenjen a különbség az egyes márkák és cigarettafajták kiszerelése között.

 A formálódó javaslat szerint egységesíthetik például a cigarettás dobozok méretét és formáját, aminek következtében eltűnhetnek a keskeny, vagy lekerekített sarkú dobozok. A tervek szerint olyan megoldásokat sem alkalmazhatnak a gyártók, amelyekkel a doboz felnyitása révén el lehet takarni az egészségkárosító hatásra felhívó figyelmeztetést - írta hétfőn a Die Welt. A laphoz eljutott tervezet alapján a dobozoknak legkevesebb 20 szál cigarettát kell tartalmazniuk. Egységesítenék a cigaretta méretét és színét is, a javaslat szerint a szálaknak márkától és fajtától függetlenül egyforma méretűnek és fehér színűnek kell lenniük, vagyis eltűnhetnek például az úgynevezett slim cigaretták és a parafa dugó mintájú szűrők.

A német lap szerint a bizottság a dohánytermékek szabályozásáról szóló irányelv felülvizsgálata keretében készít javaslatot a csomagolási előírások szigorításáról. A munkát John Dalli, az EB egészségügyi és fogyasztóvédelmi felelőse irányítja, a javaslatot pedig jelenleg jogászok vizsgálják, abból a szempontból, hogy nem korlátozza-e túlságosan a dohányipari cégek vállalkozási szabadságát. A bizottság szerint a doboz felületének 75 százalékát az egészségkárosító hatásra figyelmezető felirattal kellene kitölteni, szemben a jelenlegi 30 százalékkal. Az ugyancsak kötelezően előírt méretű zárjegyet is beleszámítva a gyártó így már csak a doboz felületének nagyjából 10 százalékát töltheti ki saját belátása szerint, de számos megkötés léphet életbe itt is. Egyebek mellett tilthatják a dohány természetes eredetére, vagy a bio-, öko- és egyéb alternatív termelési módokra utaló kifejezéseket - írta a Die Welt.

A terv szerint mindez csak az első lépés, amelyet az irányelv öt év múlva következő újabb felülvizsgálata során követhet a második. Akkor teljes mértékben egységes, márkajelzés és minden egyéb megkülönböztető jegyet nélkülöző csomagolást írhatnak elő a gyártóknak az uniós polgárok egészségének védelme céljából.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.