BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nettó borimportőr lehet majd Magyarország?

Nincsenek jelentős átmenő borkészletek a pincékben, ezért komoly kihívás a szüretig folyamatosan szállítani a piacokra. A gondokat csak súlyosbítja, hogy a téli és a tavaszi fagyok miatt a hordók egy része az idén üresen maradhat – nyilatkozta lapunknak Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára.

A KSH-adatok alapján a korábbi 800 ezer hektónyi export az idén bő 200 ezer hektóval csökken. Azt viszont nem tudni pontosan, hogy mennyi bor is érkezik az országba. A piacon nincs egyensúly, s ha a tendenciák nem változnak, nem kizárt annak a lehetősége, hogy Magyarország nettó borimportőrré válik. Logikus felvetésnek tűnik ilyen helyzetben az, hogy emelkedjen a termék ára, de ennek gátat szab a fizetőképes kereslet hazai szintje.

Kérdésünkre, miszerint kb. 1 euró körül alakul Szlovákiában a szőlő felvásárlási ára, a főtitkár igennel válaszolt. Mint mondta, külhoni gazdák az elmúlt hetekben jelezték is egy kilátogató delegációnak, hogy a magyarok rontják a piaci pozícióikat. Nálunk ugyanis tavaly az illatos fajtákért 100–130 forintot fizettek idehaza. A külhoni példákat nem lehet másolni, de Közép-Európában egyre több helyen drágább a minőségi alapanyag ára, mint idehaza.

Horváth Csaba hangsúlyozta: létezik egy lélektani határ, amely felett a felvásárlónak nem hazai szőlőt, hanem bort érdemes importálnia. Ez tartja távolt az egy eurótól a felvásárlási árakat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.