BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Olcsó német cégeket vegyenek! - Kínaiaktól tart Berlin

Noha a tőzsdei árfolyamok zuhanása feszültté teszi Kínát, mégis az ország jelentősen profitálhat belőle - véli a kölni Institut der Deutschen Wirtschaft főnöke.

Michael Hüther ezért azzal számol, hogy a tőzsdéken az utóbbi hetekben történt erős kurzuszuhanás nyomán a kínai államok részéről fokozott befektetések jelentkeznek majd a német cégekben. "Kínának magas devizatöbblete van. Az ország a kedvező kurzusokat arra használja fel, hogy nálunk induljon bevásárló körútra" - nyilatkozta a szakértő a Bild-Zeitungnak.

Kínát mindenekelőtt az amerikai államkölcsönök alternatívái érdeklik. A Handelsblatt ezzel kapcsolatban megjegyzi, hogy a német cégek régóta nem voltak ilyen olcsók, mint mostanában, a részvényeik akár 30 százalékkal is kevesebbet érnek. Különösen gyorsan cselekedett a PBOC, a kínai jegybank leányvállalata. Az állami tulajdonú kínai cég kereken 450 millió euróért vásárolta be magát a müncheni Rückbe, és a hét vége óta a biztosító óriás nagyrészvényesévé vált. 

A Baader Bank elemzője, Robert Halvert úgy véli, a kínaiak remekül vásárolják be magukat gyengélkedő cégekbe. Peking elsősorban autó- és gépgyártókat, vegyipari cégeket próbál megszerezni, kihasználva a német vállalatok kurzuscsökkenését. Például a Siemens energiaóriás 21 milliárd euró összegű, 24 százalékos értékcsökkenést szenvedett el, a Daimler 29 százalékot veszített értékéből. Egyes szakértők attól tartanak, hogy a kínaiak bevásárlása nyomán Peking közvetve politikai befolyást gyakorol majd a német cégekre és az érintett vállalatok akár külföldre is települhetnek.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.