BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Önbarnító spray-k - a szakértők szerint veszélyesek lehetnek

Szakértők összesítették a tíz legfrissebb, az önbarnítók egyik fontos hatóanyagával, a DHA-val kapcsolatos tanulmányt, amelyek eredménye szerint ezek a spray-k egészségügyi kockázatot jelentenek.

Az önbarnító készítményeket hagyományosan biztonságosabbnak tartják, mint a hagyományos barnító módszereket, mivel ezzel a technológiával úgy barnulhatunk le, hogy nem tesszük ki magunkat UV-sugárzásnak. Az ABC News különböző szakterületen dolgozó orvosokat (bőrgyógyász, toxikológus, pulmonológus) kért fel arra, hogy vizsgálják meg, mi a tudomány jelenlegi álláspontja az önbarnítók egyik alapvető összetevőjéről, a dihidroxiacetonról (DHA).

A górcső alá vett tanulmányok között szerepelt egy a szövetségi kormányzat által készített dokumentum is, a Good Morning America beszámolója szerint az eredmények aggodalmat keltettek a szakértők körében. Rey Panettieri, a Pennsylvaniai Egyetem professzora arra hívta fel a figyelmet, hogy a DHA tartós alkalmazás esetén lerakódhat a tüdőben, innen pedig felszívódhat a véráramba. És bár egyelőre nincs kellő mennyiségű tudományos bizonyíték a következmények alátámasztására, az eddig megszerzett információk elegendőek ahhoz, hogy aggodalmat keltsenek. "Ezek az összetevők bizonyos esetekben hozzájárulhatnak a rákos elváltozások vagy más egészségügyi károk kialakulásához" – fogalmazott a professzor.

A DHA-val kapcsolatos hatósági vélemény a kilencvenes években változott meg, amikor laboratóriumi kísérletek igazolták, hogy az anyag mutagén tulajdonságokat mutat különböző nem emberi sejtekben. Egy 1999-es tanulmány, amelyet az ABC az információszabadsági jogszabályra hivatkozva kapott meg, leírja, hogy a korábbi feltételezésekkel ellentétben az anyag nem marad meg a bőr külső rétegében, annak mintegy 11 százaléka beszívódik az élő bőrsejtekbe. Négy évvel később az FDA megismételte a mérést, amely akkor azt mutatta, hogy minden alkalmazáskor körülbelül 0,5 százalék szívódik fel a szervezetben.

Az önbarnítók a hetvenes évek barnasági hullámában terjedtek el, ma pedig a jobb minőségű spray-k hódítanak, amelyekkel egyenletesebb és természetesebb eredmény érhető el. A Szövetségi Gyógyszerészeti Kormányzat (FDA) honlapján arra hívja fel a figyelmet, hogy a használatkor kerüljük el a spray belélegzését, illetve a nyálkahártyákkal való érintkezést. A szervezet azt is aláhúzza, hogy a teljes testen való alkalmazást nem ajánlják, mert ennek egészségügyi hatásaira vonatkozólag nem rendelkeznek elegendő adattal. Ennek ellenére sok, az Egyesült Államokban működő kozmetika nyújt "barnító kabinos szolgáltatást", ahol teljes testen alkalmazzák a spray-ket. A szektor érdekképviselete az ABC riport hatására bejelentette, hogy a következő hetekben nagyszabású tájékoztató kampányokat indít a kockázatok megismertetése érdekében.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.