BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kilenghet a Telekom

Akár 12-15 millió Magyar Telekom részvényt is a parkettra boríthatnak az ETF-ek a következő napokban, ez durva ingadozást hozhat az árfolyamban

Technikai okok mozgatták a múlt hét végén a Magyar Telekom és a Richter árfolyamát. A távközlési cég kikerült, a gyógyszergyár viszont a tavalyi kiesés után visszatérhet az MSCI indexbe. A változások november 26-án lépnek életbe tőzsdezárás után. A Magyar Telekom azért esett ki az indexből, mivel kapitalizációja nem felelt meg a kritériumoknak, ezért a kisebb kapitalizációjú részvényeket tömörítő indexekben kap helyet.
A történés egyik cégre sem hat fundamentálisan, a részvények árfolyamát viszont rövidtávon befolyásolhatja. Pénteken is ennek volt köszönhető, hogy a Magyar Telekom egész nap 3 százalékosnál nagyobb mínuszban, míg a Richter csaknem 3 százalékos pluszban tartózkodott. A háttérben az áll, hogy a befektetők egyre inkább elmozdulnak az aktívan kezelt alapok felől az ETF-ek irányába – magyarázta lapunknak Gyurcsik Attila, a Concorde Értékpapír vezető elemzője. Az ETF-ek kezelésénél pedig általában csak automatikusan megvásárolják, vagy eladják az egyes indexekben lévő részvényeket az alapkezelők, a fundamentális vagy más szempontokat nem mérlegelik.
November 26-án ennek megfelelően komoly eladások várhatók a Magyar Telekom piacán, míg a Richtert vásárolhatják az ETF-eket kezelő alapkezelők. Az alapokat aktívan kezelő cégek eközben megpróbálhatják kihasználni ezt a helyzetet, és nyerni az árfolyamok várható változásán.
Az MSCI-indexet követő alapok Kuti Ákos, az Equilor vezető elemzője szerint akár 12-15 millió darab Magyar Telekom részvényt is eladhatnak november 26-ig, ez azt jelenti, hogy a következő napokban nagyon hevesen ingadozhat a részvény árfolyama. A befektetők számára mindenesetre a Concorde már nem ajánlja vételre a Richtert a mostani 4350 forint körüli szinten. A brókercég egész évben vételre ajánlotta a gyógyszergyári papírt, most viszont már csak tartásra. A Magyar Telekom történelmi mélypontján tartózkodik, de ezt a papírt sem feltétlenül érdemes most megvásárolni. A hosszú távon gondolkozóknak a 280-290 forint körüli árfolyam jó beszállási pont lehet, de rövidtávon sok a rizikó.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.