BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ez fáj az egészségügyi láncban

Változott a termékbiztonság megítélése az egészségügyi és élettudomány-ipar logisztikai döntéshozói számára – derül ki a UPS idei Pain in the (Supply) Chain felméréséből.

Nehéz igazolni az iparág cégei számára, hogy érdemes invesztálni a vészhelyzeti intézkedési tervek kialakításába, hiszen az ellátási láncban keletkezett zavarok hatásai egyrészt limitáltak, másrészt nem megjósolhatók. A nem tervezett események az elmúlt 3-5 év során hatással voltak ugyan az egészségügyi ellátási láncokra, de a döntéshozók nagy része továbbra sem tartja ezt a témát fontosnak.

A siker legfőbb zálogának a termékbiztonságot tartják. Az idei felmérés szerint a megkérdezettek 75 százaléka vélekedett így, ami 20 százalékponttal haladja meg az egy évvel korábbi értéket. A növekedésben szerepet játszottak a számítástechnikai megoldások (vonalkódok, a termékek egyedi sorszámozása), valamint a bűnüldöző szervekkel való együttműködés.

A logisztikai és disztribúciós partnerségek területén az iparág cégei sikereket értek el. Ezen kooperációk létrejöttét az ellátási lánc olyan kihívásainak való megfelelés ösztönzi, mint a megfelelés az előírásoknak, a termékkárosodás és a költségmenedzsment.

Mivel a termékek mind összetettebbé válnak, illetve nincsenek eléggé kihasználva a szállítás közbeni monitorozás, beavatkozás lehetőségei, a termékek károsodása, minőségromlása továbbra is fontos, kezelendő területet jelent az ellátási láncban. A megkérdezettek 63 százaléka mondta, hogy eredményesen kezelték ezt a problémát, mégpedig minőségi logisztikai partnervállalatok bevonásával és gyorsabb szállítási szolgáltatások használatával. Ez a 63 százalékos arány azt is jelzi, hogy bőven van tér a további javulásra.

A költségmenedzsment változatlanul alapvető fontosságú az ellátási láncban még akkor is, ha az ezzel kapcsolatos aggodalmak szintje évről évre enyhül. A logisztikai döntéshozók úgy látják, hogy a költségek menedzselésében a legnagyobb kihívást az üzlet gyors növekedése, az üzemanyag- és nyersanyagárak ingadozása, az előírások gyarapodása és az új piacokra való belépés jelenti. Az egészségipari cégek egyre sikeresebben felelnek meg az előírásoknak, szabályozóknak is. Ez jó fejlemény, hiszen az iparágnak mind szorosabb ellenőrzésre, szabályokra és nagyobb adminisztratív terhekre kell felkészülnie. Az Európai Unió által megkövetelt gyógyszerészeti minőségbiztosítási elemtől a helyes nagykereskedelmi gyakorlaton át a brazil egyedi sorszámozási előírásig nehéz eligazodni az új szabályok között. A felmérés szerint az egészségügyi vállalatok azonban jól alkalmazkodnak ezekhez a kihívásokhoz: az előírásoknak való megfelelésről a válaszadók 70 százaléka számolt be. Ez egy év alatt 13 százalékpontos javulást jelent.

Pain in the (Supply) Chain 2015

Hetedik alkalommal készítette el a UPS az egészségügyi és élettudomány-ipar logisztikai kihívásait feltáró Pain in the (Supply) Chain (ez fáj az egészségügyi ellátási láncban) felmérését. Az idei tanulmány összesen 16 ország 421 logisztikai döntéshozójának a megkérdezésével készült.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.