BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ezt a villanybuszt teszteli a BKV - Videó

Ismét különleges jármű érkezik Budapestre: a cseh SOR EBN 10,5 típusú alacsonypadlós, elektromos autóbuszt szeptember 27. és október 4. között teheti próbára a BKV tesztelőcsapata és a budapesti utazóközönség a 26-os autóbuszok útvonalán.

A 85 férőhellyel – ebből 19 ülőhellyel – rendelkező, kifejezetten a városi közlekedés környezetbarát kiszolgálására tervezett SOR EBN 10,5 autóbusz hajtása teljesen elektromos. A működéshez szükséges energiát akkumulátorok tárolják, a vízzel hűtött aszinkron 3 fázisú, 120 kW-os motor szabályzását korszerű félvezetőkből felépített átalakító biztosítja. Átlagos utasterhelés mellett egy töltéssel 130-160 kilométer megtételét garantálja a gyártó. Akkumulátorainak feltöltéséhez lassú töltés esetén 6-8 órára kell csatlakoztatni az elektromos rendszerhez. Az ehhez szükséges töltőoszlopot a teszt idejére az ELMŰ ingyenesen biztosítja a BKV Zrt. számára.
 
A 10,5 méteres, háromajtós jármű legnagyobb előnye, hogy környezetbarát hajtásának köszönhetően egyáltalán nincs károsanyag-kibocsátása, és a dízelmotorokhoz képest várhatóan „tankolása” is lényegesen olcsóbb. Az elektromos autóbusszal délutánonként találkozhatnak a Margitszigeten. Menetrendjét, műszaki leírását, valamint a róla készült fotókat megtalálják társaságunk honlapján, a BKV-zó menüpont alatt a Járműtesztekre kattintva. 

Az autóbuszon való utazás most is ingyenes, cserébe az utasok véleményét kéri a cég. A BKV főként az utasülések számát, elhelyezkedését, az ülések közötti folyosó méretét, a kapaszkodók mennyiségét, a kapaszkodási lehetőséget illetően számít az utasok értékelésére.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.