BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

London, Isztambul, Párizs - Ide utazunk repülővel idén

A MasterCard repülős utazásokról készített előrejelzése szerint 2012-ben Budapestre több mint 1,8 millió turista vagy üzletember látogat el. Ez 23 százalékkal kevesebb, mint a múlt évben mért adat, állítja a tanulmány, mely arra is kitér, hogy a magyar fővárosba repülővel érkezők csökkenő száma miatt jelentősen (24 százalékkal) csökken a külföldiek költése is.

Idén csupán 2,4 milliárd dollárt, azaz ötszáz milliárd forintot hagynak a hazai üzletekben, éttermekben és szállásadóknál a repülőtérről érkezők. Legtöbbet a Londonból és Párizsból érkezők költik, de jelentős forgalmat generálnak a német és holland utazók is.
 
A világ legkedveltebb 20 városába 2012-ben átlagosan 5,7százalékkal többen utaznak idén, mint a tavalyi évben, és várhatóan több mint 10 százalékkal többet is költenek. A legnépszerűbb célpont London a repülővel utazók között, köszönhetően az olimpiai játékoknak, és a királynő trónra lépésének 60. évfordulója alkalmából tartott ünnepségeknek. Ez már a második év, mikor az Egyesült Királyság fővárosa áll a dobogó legfelső fokán, nem csak az ide érkezők számát, hanem a látogatók költéseit tekintve is. A brit fővárosba – mely New York, Bangkok, Párizs és Szingapúr előtt végzett az élen - 17 millió látogatót várnak erre az évre.


 
A legnagyobb népszerűség növekedést Rio de Janeiro érte el a 2011-es évhez viszonyítva. Itt 28 százalékkal több idén a külföldi. A brazil várost követi Tokió 21,5 százalékkos, valamint Abu Dhabi 17.9százalék-kos növekedéssel. Jelentős volt az előző évhez viszonyított pozitív változás Tuniszban, Isztambulban és Torontóban: ezek a városok 17,7 százalékkal, 14,7 százalékkal és 7,6 százalékkal több turistát és üzletembert vonzanak ebben az évben, mint tavaly.

Ami a Magyarországról kiutazókat illeti, Budapestről nézve a legnépszerűbb célpont itt is London, amelyet Isztambul és Dublin követ, Párizs és Münich holtversenyben foglalják el a negyedik helyet a 2012-es előrejelzések szerint. Ugyanakkor a költéseket tekintve – talán nem meglepő módon – Franfurt vezet, nyomában Eindhovennel és Münchennel, legalább is a cég számításai szerint.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.