BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lassan terjed az e-ügyintézés

Ügyeink intézésében fokozatosan növekszik az elektronikus ügyintézés jelentősége, de egyelőre még nem szorítja ki a személyes és telefonos kapcsolatot– áll a Magyar Infokommunikációs Jelentésben.

A világháló hazai használatát vizsgálva a Bellresearch elemzői megállapítják, hogy ebben még mindig a kapcsolattartás, az információszerzés és tájékozódás, valamint a szórakozás, kikapcsolódás vezet.

A 15 évnél idősebbek körében ugyanis egyelőre szűk egyharmad használja csak a netet ügyei intézésére is. Az internethasználók kicsivel több mint a harmada keres fel legalább alkalmanként államigazgatási, kormányzati vagy önkormányzati honlapokat, a rendszeres használók aránya viszont csupán 3 százalék körül alakul – húzza alá a jelentés.

A szakértők azonban azt is megállapítják, hogy az internetes ügyintézéstől való idegenkedés hátterében nem a bizalmatlanság vagy a hozzáértés hiánya áll, hanem az emberek személyes kontaktus iránti igénye áll. Az ügyintézés fogalma a hazai fejekben ugyanis még mindig a buktatókkal és a bürokráciával kapcsolódik össze, amiben megnyugtatóbbnak tűnik, ha élő ügyintéző vezet végig a folyamaton értelmez és segít.  Ettől függetlenül a megkérdezett netezők kétharmada az ügyintézésben is hasznosnak tartja a világhálót.

Az űrlapok és iratminták letöltésénél, illetve az adatszolgáltatás kapcsán ítélték a leghasznosabbnak a válaszolók az online csatornát, de a közérdekű kérdésekhez való hozzászólás is a közepesnél magasabb pontszámot kapott. Az egyes ügytípusok közül pedig a személyi okmányokkal, a jövedelemadó-bevallással és az egészségügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos ügyek a fontosak a többség számára. Teljes ügyet ugyanakkor ma még csak a netezők egytizede bonyolított a világhálón igaz erre ma még amúgy is csak az ügyek korlátozott körénél van mód.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.