BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csúcson az agrárárak - az IMF nem ellenezte az áfa csökkentését

Éves szinten negyedével drágultak a növényi árak, ennek egy része már átszivárgott az élőállatok áraiba is. A korábban várt árrobbanás elmaradt, de az élelmiszeripar így is két tűz közé szorult. A mentőövként számon tartott áfacsökkentés ugyanakkor elmaradt, pedig az IMF-nek sem lenne ellene kifogása

Novemberben mérséklődött a mezőgazdasági termelői árak növekedésének üteme októberhez képest, éves alapon azonban komoly drágulást könyvelhetett el a piac. A növényi termékek ára az előző év novemberéhez képest 25,0 százalékkal nőtt, míg az élőállatok és állati termékek 7,5 százalékkal drágultak. Összességében a mezőgazdasági termelői árak 18,5 százalékkal emelkedtek az előző év azonos időszakához képest.

A termékek közül kiugróan, 87,6 százalékkal növekedett a burgonya termelői ára. Ennek elsődleges oka a nagyobb mennyiségű burgonyakészletek értékesítésének árbefolyásoló hatása volt.
A gabonafélék ára nagymértékben, átlagosan 31,1 százalékkal növekedett 2011 novemberéhez képest, az olajos növények ára 17,2 százalékkal lett magasabb az egy évvel azelőtti árszinthez viszonyítva.
A magasabb növényi árak az elmúlt év folyamán lassan beszivárogtak az élőállatok, és az állati termékek áraiba.

A kész élelmiszerek átadási árának emelkedése az ágazati szereplők szerint küszöbön áll, de a kereskedelem ellenállása miatt nem egyszerű. Az élelmiszeripari szereplők a múlt évben komoly nyomást igyekeztek kifejteni a kormányzatra annak érdekében, hogy csökkentse az alapvető élelmiszereket terhelő áfát, így teremtve áremelési lehetőséget a termelőknek a fogyasztói árak növekedése nélkül. Ősszel mind a szaktárca, mind a kormány foglalkozott a kérdéssel. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter egy korábban lapunknak adott interjúban óvatosságra intett, mondván: „volt már példa az élelmiszerek áfájának csökkentésére az előző kormányok idején, amely hatástalan maradt. A csökkentést lenyelte a kereskedelem, a vásárlók a fogyasztói árakon nem érezték a hatást.” A miniszter ugyanakkor az ágazati szereplők szakmai érvelését, és az Ernst & Young által készített hatástanulmányt „figyelemreméltónak” nevezte. „Hivatalos tájékoztatást nem kaptunk, ugyanakkor a kormány állítólag az IMF és az EU várható ellenvetései miatt döntött úgy, hogy egyelőre nem csökkenti az alapvető élelmiszerek áfáját” – nyilatkozta ezzel kapcsolatban a Világgazdaságnak Torba Tamás.
A Fórum az Alapvető Élelmiszerek Áfájának Csökkentéséért elnevezésű csoport szóvivője hangsúlyozta: „első körben Budapesten, az Iryna Ivaschenko által vezetett delegációval ültünk le egyeztetni, majd másodszorra Washingtonban, az IMF regionális igazgatójával tárgyaltunk. Semmiféle ellenvetésük nem volt az elképzelésünkkel szemben.”

A fórum tagjai korábban azt várták a kormánytól, hogy akár már január elsejétől csökkentett áfát vessen ki az alapvető élelmiszerekre. Ennek elmaradásával kapcsolatban Torba lapunknak kijelentette: „vannak hírek, amely szerint a kormány 2014-től vezetné be az alacsonyabb áfát, de nem biztos, hogy addig még itt lesznek az élelmiszergazdaság azon szereplői, akiknek ez kedvezhetne. Sokan fontolgatják ugyanis a kivonulást, vagy a tevékenységük feladását” – figyelmeztetett.

Bevált a fordított áfa

A már tavaly megvalósított fordított áfa a gabonaféléknél, fehérjealapú takarmánynövényeknél, az élősertésnél, és félsertésnél már minimálisra szorította az áfacsalás előfordulását – jelentette ki Raskó György lapunknak. Az agrárközgazdász szerint ugyanakkor „a zöldségféléknél és gyümölcsnél annyira sokan vannak, és annyira kicsik a szereplők, hogy a hatékony ellenőrzésüket nem lehetne megvalósítani. Ezen a ponton, de az egyéb élelmiszer termékpályákon is sokat lendítene az áfacsökkentés, és míg a fordított áfa az agráriumnak kedvezett, a csökkentett áfa az élelmiszeriparnak lenne óriási segítség.”


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.