BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Élelmiszerárak: a britek semmi jót nem várnak

Egy vagyonnal nő a brit családok élelmiszerre fordított kiadása a következő tíz évben – áll egy brit kormányzati szervezet tanulmányában. A szigetország lakosai csaknem kétszeres mértékű drágulást kénytelenek elszenvedni, mint a legtöbb nyugat-európai ország polgárai.

A brit családokat jóval nagyobb mértékben sújtja az élelmiszerek drágulása, mint Nyugat-Európa legnagyobb részét – idézi egy erről szól tanulmány legfőbb megállapítását a The Thelegraph online változata.

A brit hírportál hozzáteszi: a szakértők álláspontja szerint az élelmiszerárak a következő tíz évben hozzávetőleg az infláció kétszeresével fognak nőni, ezért a háztartások büdzséjét egyre jobban szorítja majd az ennivalóra fordított összeg.

A környezetvédelemért, a vidékfejlesztésért és élelmiszerbiztonságért felelős brit kormányzati szerv, a DEFRA közzétett tanulmánya szerint Nagy-Britanniában nem kevesebb, mint 32 százalékkal emelkedtek az élelmiszerárak 2007 óta, amely az Európai Unió átlagának dupláját teszi ki. A közgazdászok arra számítanak, hogy 2022-ig a heti vásárlásra fordított összeg 4 százalékkal nő, míg az infláció ennek csaknem a fele, 2,5 százalék.

Az elemkedő árak egy átlagos brit család éves élelmiszer-számláját több mint 4 ezer fonttal (1,4 millió forint) emelik meg egy évtizeden belül. Az árak emelkedésének hátterében a globális kereslet növekedése áll, az egyre fokozódó szűkösséget pedig súlyosbítja az idei év rossz termése.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.