BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lehet, hogy hazai fogyasztásra sem lesz elég bor

Megeshet, hogy az idén annyi bor sem lesz az országban amennyi a belső fogyasztást fedezné. Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára elmondta, az uniós borpiaci reform keretében az elmúlt hét évben több mint 11 ezer hektárnyi ültetvényt vágtak ki támogatással a magyar gazdák, aminek a termésmennyisége idén nagyon fog hiányozni.

Ezen kívül az elmúlt két évben az átlagosnál jóval kevesebb szőlő termett: 2010-ben mindössze 1,9 millió, tavaly 2,5 millió hektoliter bor került a pincékbe, így az évi 24 liter/fő/éves belföldi borfogyasztásból kiindulva a hazai igényeknek megfelelő mennyiség sem termett meg az országban.

A helyzetet nehezíti, hogy a tavaszi fagyok szinte mindenütt az országban óriási pusztítást végeztek, de ez a 22 borvidéket nem érintette egyformán. A legtöbb és legnagyobb károkat a kunsági borvidékről jelezték, itt mínusz 25-26 fokot is mértek több napon keresztül.

Tolna megyében a legnagyobb fagykárt a völgységi borvidéken észlelték a termelők, ahol szintén mértek mínusz 20 fokot, többször is, de a szekszárdi borvidéken is tapasztaltak a szőlőjükben kárt a gazdák, főleg az alacsonyabban fekvő völgyekben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.