BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megelőzi a külföldit a magyar dió

Az idén a szokásásonál kisebb mennyiségű, de jobb minőségő dió termett Magyarországon, s igen jók a gyümölcs exportlehetőségei is. A magyar fajták egyébként is a világon a legjobbak közé tartoznak a szakszövetség elnöke szerint.

A magyar diófajták előbb kerülhetnek piacra, mint a francia vagy az amerikai gyümölcsök, és az áruk is kedvező. Talán ez kárpótolhatja a gazdákat a szokásosnál kisebb mennyiségért, hangzott el reggel a Kossuth Rádióban.

Az idén nem lesz kiemelkedő mennyiségű a diótermés, de a gyümölcs minősége jó. Az egyik, Pécs határában található több mint 30 hektáros ültetvény tulajdonosa szerint a tavalyi évhez képest kisebb a termés. A magyar fajták jobban bírják az itthoni időjárást, tette hozzá a tulajdonos. Baranyában vannak olyan területek is, ahol a termés 90 százalékát elvitte a fagy. Az egyik gazdálkodó elmondta, csak a dombtetőn maradt meg a dió, a tavaszi fagy miatt mintegy 30 tonna a kiesés.

Mártonffy Béla, a Zöldség-Gyümölcs Terméktanács ügyvezetője elmondta, a magyar dió világszínvonalú. A magyar nemesítésű fajták méretben, minőségben és koraiságbak is a legjobbak a világon.

Az exportlehetőségek is kiválóak, hiszen a magyar dió az elsők között kerül a piacra, magyarázta a szakember. Ebben az időszakban sem francia, sem Kaliforniából származó gyümölcs nem kapható még. A magyar dió ára is nagyon kedvező, s bár a mérete ebben az évben ugyan kisebb a megszokottnál, de még így is nagyobb, mint a külföldi fajtáké. Az idei termésnek is mintegy kétharmada megy külföldre, de a hazai keresletet is sikerül ellátni.

Ma mintegy 6000 hektáron termesztenek diót az országban, de a Zöldség-Gyümölcs Terméktanács szerint akár meg is duplázhatnánk a hazai termőterületet, hiszen jól értékesíthető termékről van szó.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.