BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rekordmagasságban a magyar mezőgazdasági árak – Mi történt?

Augusztusban mind a növényi termékek (22,1 százalék), mind az állat és állati termékek (10,4 százalék) ára két számjeggyel növekedett. Összességében a mezőgazdasági termelői árak 18,1 százalékkal emelkedtek az előző év azonos időszakához képest – közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Az aratás sem tudta mérsékelni a gabona árakat, melyek átlagosan 24,2 százalékkal emelkedtek.

A gabonafélék ára 2012 augusztusában 24,2 százalékkal magasabb volt, mint egy évvel korábban, ezen belül a búza ára 30, a kukorica és az árpa ára pedig több mint 21 százalékkal emelkedett. A zöldségfélék termelőiár-indexe augusztusban 21,4 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. A görögdinnye ára 17 százalékkal, a csemegekukoricáé 11 százalékkal növekedett. A zöldség csoport indexét tovább emelte a paradicsom árváltozása. Ennek hátterében elsődlegesen az ipari célú (olcsóbb) paradicsom értékesítésének jelentős visszaesése áll – írja a statisztikai hivatal.

„A mezőgazdasági árak Magyarországon is tapasztalt jelentős növekedése mögött a kedvezőtlen időjárás hatása mellett egy világtrend áll. Az élelmiszerárak emelkedésének mértéke országonként eltérő lehet, ugyanakkor a mezőgazdaságnak egyre kisebb területen egyre több embert kell ellátnia, ami hosszú távon mindenképpen a mezőgazdasági termékek drágulását okozza” - mondta el Tresó István, a K&H Agrárüzletág fejlesztési főosztály vezetője.

A KSH szerint a gyümölcsök ára a növényi termékek átlagánál kisebb mértékben, 17,5 százalékkal emelkedett. Ebben az időszakban indult az alma szüretelése. Míg a piacon az étkezési almáért a tavalyihoz képest többet fizetnek, addig az ipari feldolgozásra szánt léalma ára nem éri el az előző év augusztusi árszintet. E két ellentétes tendencia eredője, hogy az alma értékesítési árindexe 4,4 százalékkal elmarad a tavalyitól.

Ugyanakkor a körte és az őszibarack ára több mint 20 százalékkal emelkedett ebben az időszakban. A vágóállatok termelői ára 13,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A vágósertés felvásárlási ára kiugró 20 százalékos, míg a vágómarha és a vágócsirke 7, illetve 9,6 százalékos árnövekedést mutat előző év augusztusához viszonyítva – írja a hivatal.

Augusztusban az állati termékek ára az élő állatok áránál sokkal kisebb mértékben, 3,7 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva. Míg a tej ára 5 százalékkal csökkent, addig a tojásé 34,1 százalékkal növekedett – olvasható a KSH jelentésében.

„A mezőgazdasági árak augusztusi rekord magas, 18,1 százalékos emelkedésében nagy szerepe van a nyári hónapok kedvezőtlen időjárásának. Ugyanakkor az élelmiszerárak emelkedése mögött egy világszintű tendencia is húzódik, amely a hazai termelői árakat is jelentősen befolyásolja” – magyarázta Tresó István.

Egyrészt az energiaárak emelkedése a szállítási és termelési költségeken keresztül jelentősen megnöveli az agrárágazat költségeit. Másrészt a városok és úthálózat bővülésével a használatban lévő termőterületek nagysága fokozatosan csökken. Harmadrészt a népességnövekedés miatt egyre nagyobb mennyiségű élelmiszerre van igény, és bár ennek közvetlen hatása hazánkban kevésbé jelentős, világszinten mindenképpen meghatározó tényező - vélekedett a szakértő.

Végül pedig az egyre kisebb területen előállított egyre nagyobb elvárt termékmennyiség óriási innovációs készséget igényel a mezőgazdaság részéről, amely szintén a költségek növekedését, ezzel együtt pedig drágulást eredményez – mondta el a K&H Agrárüzletág fejlesztési főosztály vezetője.

„Így, habár az idei csapadékszegény és meleg nyár igen kedvezőtlen volt több mezőgazdasági ágazat szempontjából is, még a jelenleginél jobb terméshozam esetében is számolni kell a mezőgazdasági termékek jövőbeni drágulásával a fent említett folyamatok miatt” – hangsúlyozta a szakember.

A mezőgazdasági termelői árak a KSH szerint 2012. január–augusztusi időszakban összességében 8,1 százalékkal emelkedtek a 2011. évi első nyolc hónap termelői árszintjéhez viszonyítva. A gabonafélék árindexe 4,4 százalékkal növekedett. Amíg a búzánál 2011-ben a betakarítás kezdete lecsökkente az árakat, addig 2012-ben a világpiaci kereslet miatt növekedés tapasztalható. Az olajos növények árindexe 9,5 százalékkal emelkedett a vizsgált időszakban.

Míg a napraforgómag árában lényegében nem történt árváltozás, addig a repcénél 18 százalékos volt a növekedés. A friss zöldségfélék és a gyümölcsök ára 14,8, illetve 8,2 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit. A burgonya ára átlagosan 30,8 százalékkal maradt az előző évi ár alatt. Az élő állatok és állati termékek ára – a tavalyi 14,4 százalékos növekedés után – idén további 12,3 százalékos emelkedést mutatott előző év azonos időszakához mérten, amely főképpen a tojás árának mozgásával indokolható.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.