BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Több is, jobb is a magyar búza

Összesen több mint tizenhárommilliárd forintot fordít az agrártárca a tavaszi fagykárok enyhítésére. Elég lesz az országnak az étkezési és a takarmánybúza is – mondta Czerván György az Aratási Koordinációs Bizottság (AKB) sajtótájékoztatóján.

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelős államtitkára hozzátette: a búzából exportra is jut. Az őszi árpa betakarítása már befejeződött, a termés kedvezőbb a vártnál: 4056 kilogramm termett hektáronként. Az őszi búza betakarítása is a végéhez közeledik, az összes terület 76 százalékán már végeztek a munkával. Az már most látszik, hogy a termés kedvezőbb lesz, mint a tavalyi: becslések szerint nagyjából 4 millió tonna búza kerülhet a magtárakba. Bár a belvíz miatt 46 ezer hektárral kevesebb területen, összesen 952 989 hektáron lehet aratni, még így is felülmúlja az idei búzatermés a tavalyit.

A megyei AKB-k szerint az őszi árpa ára tonnánként 35-49 ezer forint körül alakulhat, a takarmánybúza 38-51 ezer forintért kelhet el, az étkezési búza tonnájáért pedig 42-60 ezer forintot fizethetnek. Az államtitkár kiemelte, hogy raktározási probléma nincs Magyarországon, a raktárak jó állapotúak és készek a felhalmozásra.

A kedvező időjárás és a jó termés azonban csak részben határozza meg az árakat, azokhoz hozzájárul a búza világpiaci ára is. Az utóbbi időben tapasztalt árcsökkenés, majd az azt követő stagnálás után ismét enyhe viszszaesés figyelhető meg az áraknál. Komoly befolyásoló tényező, hogy Európa több országát is aszály sújtotta, és nem lehet tudni, hogy az eső mennyiben tudja helyreállítani a károkat.

Ami a hazai időjárási viszonyokat illeti: a tavaszi fagyok összesen 32 ezer hektáron okoztak különböző mértékű károsodást, a becsült adatok szerint 28-29 milliárd forint értékben. A legsúlyosabban Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét és Bács-Kiskunt érintette a tavaszi fagy: Szabolcsban a megye keleti egyharmadában 70–100 százalékos volt a kár. A döntés szerint a kárenyhítés három elemből fog állni, melyre összesen 13,3 milliárd forintot fordítanak, ennek egy része egy hektáronként kb. 44 ezer forint egyszeri vissza nem térítendő gyorssegély lesz.

Könnyítések

A bizottság ülésén napirendre került a mezőgazdasági járművek közúti közlekedése is. Ezzel kapcsolatban Czerván György nagyon jelentős eredményként értékelte, hogy az Országgyűlés elfogadta azt a három jogszabály-módosítást, amely könnyíti a túlméretes járművek közlekedését. Az államtitkár azonban felhívta a figyelmet, hogy a gazdálkodók felelőssége még nagyobb lesz a szabályozás életbelépése után. Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke köszönetet mondott a rendőrségnek azért, hogy segítik a mezőgazdasági munkát végzők tevékenységét azzal, hogy már most figyelembe veszik a jogszabály-módosításokat.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.