BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újra jön az orosz gabonaválság?

Oroszországban a gabonatermés bruttó mennyisége idén várhatóan 28 százalékkal csökken 2011-hez viszonyítva és csak 68 millió tonnát ér el - közölte az orosz gabonatermelők országos szövetségének elnöke, Pavel Szkuricsin.

Ez volt eddig a legpesszimistább prognózis, ugyanis a földművelésügyi minisztérium az idei gabonatermés mennyiségét korábban 72-73 millió tonnára, az orosz gabonaszövetség 72 millió tonnára, az agrárpiaci konjunktúraintézet pedig 69 millió tonnára becsülte. "Ilyen alacsony termés mellett is lehetséges lesz a belföldi gabonaigényt fedezni. Ezen kívül a meglévő tartalék lehetővé teszi, hogy akár 12 millió tonna gabonát  exportálhassunk" – mondta a szakértő. Szkuricsin szerint jelenleg nincsenek meg az objektív feltételek a gabonaexport tilalmára.

A szeptember 20-i állapot szerint Oroszország az idei év kezdete óta 6,8 millió tonna gabonát exportált. A fő vásárlók között szerepelt Egyiptom, 1,2 millió tonna búzával, majd Törökország, ugyancsak 1,2 millió tonnával és Szaúd-Arábia, 0,5 millió tonnával. Szakértők a gyenge terméskilátásokat mindenekelőtt a tavaly nyári tartós szárazságra vezetik vissza.

Nyikolaj Fjodorov agrárminiszter szerint a mezőgazdasági üzemek idén Oroszország-szerte kereken 45 milliárd rubel összegű kárról tettek bejelentést, beleértve az idén várhatóan elmaradó profitokat is.

A RIA Novosztyi szerint a szövetségi költségvetés fel van készülve ilyen anomáliákra. A moszkvai kormány jelenleg annak a lehetőségét vizsgálja, hogy az érintett régióknak kedvezményes hitelek nyújtásával siessen a segítségére. Az agrártárca javaslatot tett a kormánynak a folyó költségvetés korrigálására, hogy pótlólagos eszközöket bocsássanak az érintett mezőgazdasági üzemek rendelkezésére tápszer, trágya és vetőmag vásárlására.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.