BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Milliárdokat érhet a minősítés

Az MLSZKSZ által kidolgozott minősítési bizonyítvánnyal rendelkező pályázók az elmúlt hat évben összesen 7,5 milliárd forint európai uniós támogatást nyertek el, és közel 18,9 milliárd forint értékű beruházást valósítottak meg. A 2014-től induló új uniós pályázati ciklusra készülve alakítják át a minősítési rendszer kritériumait

Hazánkban körülbelül kétszáz logisztikai szolgáltató központ működik, amelyből 27-en nyerték el eddig a Magyar Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetsége (MLSZKSZ) által kidolgozott minősítést – mondta el Fülöp Zsolt elnök. Közülük 14 intermodális, hét regionális, hat helyi minősítéssel rendelkező logisztikai szolgáltató központ. A minősítést kapott központok közül 2007-2012 között 18 nyert európai uniós pályázati forrást, összesen 7,5 milliárd forint értékben. A legnagyobb támogatást a Delog Kft. nyerte el, majd BILK Logisztikai Zrt., Transit csoport a sorrend. A támogatásból a vállalatok korszerű raktárcsarnokokat létesítettek, az ehhez szükséges raktártechnológiával, sprinkleres tűzvédelemi és informatikai rendszerrel.

Magyarországon a németországi rendszer mintájára, 1992-ben született meg a logisztikai szolgáltató központok létesítésének első kritériumrendszere, amely azt a célt szolgálta, hogy a központok adottságai, és szolgáltatásuk minősége objektív szempontok alapján összehasonlítható legyen. Hazánk európai uniós csatlakozásával éles verseny alakult ki a nemzetközi tranzit szállítási útvonalakat kiszolgáló logisztikai csomópontok között. Annak érdekében, hogy a magyar szolgáltató központok a megváltozott piaci környezetben is versenyképesek maradjanak, az Magyar Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetsége (MLSZKSZ) 2006-ban felülvizsgálta és újrafogalmazta a korábban kidolgozott minősítési rendszert, amit a Logisztikai Egyeztető Fórum elfogadott, egyes elemeit pedig a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) beépítette az európai uniós pályázatok feltételei közé.

A minősítési eljárást az MLSZKSZ-nél lehet kezdeményezni. A pályázók intermodális, regionális, helyi vagy vállalati logisztikai szolgáltató központ minősítést nyerhetnek el. A Szövetség minden évben felülvizsgálja, hogy a minősítést kapott központ jogosult-e a cím megőrzésére.

Steffen Nestler, a Német Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetségének igazgatója szerint Kelet-Közép-Európában csak Magyarországon van jól szervezett logisztikai szolgáltató központi rendszer. Ez egyrészt alkalmas a kontinentális áruforgalom lebonyolítására. Másrészt pedig tagjai állandó színvonalon, kontrolláltan, megbízható minősítési kritériumrendszer alapján működnek.

Mivel 2014-ben újabb uniós pályázati periódus indul, az MLSZKSZ átalakítja minősítési rendszerének kritériumait. Az Nemzeti Fejlesztési Ügynökség és a Szövetség folyamatos együttműködése tovább javítja a pályázati források eredményes lehívását, erősítve ezzel Magyarország és a logisztikai szektor nemzetközi versenyképességét.

A 2007–2012 között legtöbb uniós támogatást nyert minősített központok

A Delog Kft. az 1414,1 millió forint értékű székesfehérvári raktárberuházásának 40 százaléka volt pályázati támogatás. A vállalat 1296,1 millió forint értékű debreceni raktárberuházásának pedig 50 százaléka származott pályázati támogatásból.

A BILK Logisztikai Zrt. összesen 1065,5 millió forint támogatást nyert el. Segítésével közel 5014,3 millió forint értékű beruházás valósítottak meg. Budapesten három új 41,2 ezer négyzetméter alapterületű raktárcsarnokot építettek, melyben közel 63,5 ezer raklap kapacitású állványrendszert építettek és 28 targoncát vásároltak.

A Transit csoport összesen 807 millió forint támogatást nyert el. Ebből 2017,5 millió forint értékű beruházást valósítottak meg a vállalatcsoport mándoki telephelyén.

A BILK Logisztikai Zrt. összesen 1065,5 millió forint támogatást nyert el. Segítésével közel 5014,3 millió forint értékű beruházás valósítottak meg. Budapesten három új 41,2 ezer négyzetméter alapterületű raktárcsarnokot építettek, melyben közel 63,5 ezer raklap kapacitású állványrendszert építettek és 28 targoncát vásároltak.

A Transit csoport összesen 807 millió forint támogatást nyert el. Ebből 2017,5 millió forint értékű beruházást valósítottak meg a vállalatcsoport mándoki telephelyén.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.