BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nincsenek vesztes ágazatok, csak vesztes cégek

„A magyar mezőgazdaságot a politika tönkretette. Nem most, hanem 1990 után, de a folyamat most is folytatódik” – mondta Raskó György agrárvállalkozó lapunk gazdasági évindító konferenciájának kerekasztalbeszélgetésén, amely az egyes gazdasági ágazatok kilátásait elemezte. Szerinte ez a téma túlpolitizált. Ami földtörvény most készül, az azt eredményezheti, hogy további 20-30 százalékkal visszaeshet az agrárium. Csakhogy a technológiában súlyos a lemaradás. „Itt az a menő, ha valaki visszamegy a múltba, akár termelési állományban, akár technológiában” – fogalmazott.

Csorbai Hajnalka, az Opten Kft. stratégiai igazgatója úgy látja: igenis vannak különbségek az ágazatok közt, vannak kijelölt ágazatok, akár pozitív, akár negatív irányban. Hogy melyik iparág mennyit forgat bele a saját innovációjába, az dönti el, sikeres lesz-e – véli Veres Zsolt, az IBM országigazgatója. Palócz Éva, a Kopint-Tárki vezérigazgatója azonban azt mondta: szerinte nyertes és vesztes ágazatok nincsenek, csak nyertek és vesztes cégek.

Öt téma a legfontosabb az üzleti szféra szempontjából: a makrogazdasági környezet, a piaci feltételek, az állami szerepvállalás, az erőforrások rendelkezésre állása, valamint a vállalati belső környezet – vázolta fel László Csaba, a KPMG szenior partnere. Hiú remény azonnali változásban reménykedni, ha az üzleti klíma javításáról van szó – emelte ki.

Az elmúlt négy év a vállalkozói kör kivérzéséig juttatta el a gazdaságot – mondta Krisán László, a KAVOSZ vezérigazgatója a kerekasztal-beszélgetésen, amelynek témája a céges hitelezés volt. Zolnai György, a Budapest Bank vezérigazgatója arról beszélt: ha jobban megosztják a kockázatot az állam és a bankok közt, akkor azzal sokat lehet tenni a sikerért. Gyuris Dániel, a Magyar Bankszövetség megbízott elnöke is kiemelte: a Széchenyi-kártya jó példa arra, hogy a kereskedelmi bankok is hatékonyan tudják segíteni a kkv-szektor forráshoz jutását.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.