BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nőtt a Budapest Bank féléves nyeresége

EREDMÉNY Az első félévben 10,7 milliárd forintos adózás utáni eredményt ért el a Budapest Bank a magyar számviteli szabványok szerint, ez 11 százalékkal nagyobb a tavalyinál – közölte a hitelintézet. Elsősorban az egyszeri céltartalék-felszabadításoknak, valamint a fegyelmezett költséggazdálkodásnak köszönhetően nőtt a hitelintézet profitja, de szerepet játszott benne az is, hogy javult a forintalapú lakossági és a vállalati hitelportfólió.

A bank mérete az első félévben zsugorodott, a mérlegfőösszeg 1 százalékkal 900,8 milliárd forintra csökkent tavaly június végéhez képest. A hitelállomány 5 százalékkal 604,2 milliárd forintra csökkent, a betétállomány 2 százalékkal 713,5 milliárd forintra süllyedt. A bankcsoport lakossági hitelállománya a piaci tendenciáknak megfelelően az elmúlt év azonos időszakához képest 7 százalékkal 398,8 milliárd forintra csökkent. Ezen belül a jelzáloghitel-portfolió 3, a fedezet nélküli hitelállomány 8, az autóhitel-portfolió 12 százalékkal zsugorodott. A vállalati hitelezési piac az elmúlt 12 hónapban is csökkent, a Budapest Bank Business, a bank kis- és középvállalatokra szakosodott üzletága az első félévben 8 százalékkal, 413,7 milliárd forintra bővítette hitelállományát, lízingállománya pedig szinten maradt.

„A Budapest Bank csoport továbbra is stabilan működik, és a különadók jelentős terhei ellenére eredményesen gazdálkodott az első félévben. Ugyanakkor várakozásaink szerint az ez évi nyereségtermelő képességünkre negatívan hat a továbbra is alacsony szintű hitelfelvételi kedv és a lakossági devizahiteleseket érintő esetleges intézkedések. Ennek ellensúlyozására tovább kívánunk erősíteni a számunkra kulcsfontosságú területeken, így a kkv hitelpiacon, a lakossági bankszámlanyitások terén és a hitelkártya szegmensben” – mondta Zolnai György, a bank elnök-vezérigazgatója.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.