BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Öt éve nem vettek fel ennyi kölcsönt a hazai vállalkozások

Augusztusban 145,5 milliárd forintnyi friss forinthitelt vettek fel a hazai vállalkozások, a teljes havi nettó felvétel megközelítette a 83 milliárd forintot. Ilyen sok kölcsönt utoljára 2008 nyarán vettek fel a cégek.

Az augusztusi hitelstatisztikákon már egyértelműen látszik a Növekedési Hitelprogram (NHP) hatása. A program júniusban és júliusban még szinte semmiféle nyomot nem hagyott a banki mérlegekben a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint, augusztusban viszont megtört a jég: a vállalkozások nettó értelemben 145,5 milliárd forintnyi forinthitelt vettek fel. Nagyon régen, 2008 májusában fordult elő, hogy ennél nagyobb volumenű forintkölcsönt vettek volna fel a hazai cégek.

A teljes nettó hitelfelvétel persze ennél kisebb volt, 82,8 milliárd forintnyi, ami annak köszönhető, hogy a devizahiteleket illetően a vállalkozások nettó törlesztők. Ez nem különösebben meglepő, hiszen az NHP egyik pillére éppen a devizahitelek forinthitelre való kiváltására szolgált. Mindez azt eredményezte, hogy a cégek hitelállománya augusztus végére 6829,8 milliárd forintra nőtt.

A kamatstatisztikákon is látszik, hogy a nyári hónapokban főleg növekedési hitelt vettek fel a cégek. A jegybank adatai szerint az egy éven túli kamatfixálású kölcsönök átlagos kamata júniusban markánsan beszakadt, májusban egy átlagos vállalati hitel kamata még 7,68 százalékos volt, azóta viszont 2,5 százalék körüli, nem egyszer még ennél is alacsonyabb kamattal juthatnak forráshoz a cégek. A rövidebb kamatperiódusú – legfeljebb csekély részben NHP-s – hitelekre nem volt jellemző ilyen gyors kamatcsökkenés, ezek átlagos kamata augusztusban 6,12 százalékos volt.

A vállalkozásokkal szemben a lakosság még mindig ódzkodik a hitelfelvételtől. A háztartások augusztusban is 22,4 milliárd forinttal több hitelt fizettek vissza, mint amennyit felvettek, a hó végi hitelállományuk pedig 7065,6 milliárd forintra csökkent. A fogyasztási és a lakáshitelek állománya is csökkent a háztartásoknál, még a folyószámlahiteleké is apadt valamelyest, ami korábban az iskolakezdés előtt egyébként nem volt megszokott jelenség. A lakáshitelezés is megtorpant, hiába csökkentek tovább a kamatok, és hirdették a bankok is a támogatott konstrukciókat. Augusztusban 13,9 milliárd forintnyi friss forint lakáshitelt folyósítottak, ez egymilliárd forinttal kevesebb a júliusinál.

A kamatok minden lakossági hiteltípusnál csökkentek augusztusban, egy áltagos lakáshitel kamata 8,09 százalékos volt 9,25 százalékos THM mellett. A meglévő lakáshitelek kondíciói lényegesen rosszabbak az újakénál. A teljes hitelintézeti lakáshitel-állomány kamata évesítve 9,79 százalékos volt, vagyis 1,8 százalékponttal magasabb a friss folyósításokénál.

A betétek kamata is folyamatosan csökken, augusztusban egy átlagos lekötésre mindössze 3,25 százalékos bónuszt fizettek a bankok. Nem meglepő, hogy háztartások ismét komoly összeget vontak ki a betétekből. Augusztusban 112,3 milliárd forintnyi betétet vettek ki, főleg ennek köszönhető, hogy a teljes háztartási betétállomány 7033,6 milliárd forintra süllyedt. Ez egyébként azt is eredményezte, hogy bő egy év után ismét nagyobbá vált a lakosság hitelállománya a betétállományánál.

Csökkenő terhek

A svájci frank hitelesek kamatterhei is sokat csökkentek augusztusban az MNB adatai szerint. A nyolcadik hónapban az alpesi valutában denominált lakáshitelek esetében a kamatok 6,31 százalékról 6,17-re csökkentek, ami azért érdekes, mert a végtörlesztés óta a frankhitelek kamatai érdemben nem mérséklődtek.

A szabad felhasználású svájci frank jelzáloghiteleknél hasonló fordulat következett be, 7,62-ről 7,38 százalékosra csökkent az átlagkamat. Az állományok is mindkét hiteltípusnál visszaestek.

A szabad felhasználású svájci frank jelzáloghiteleknél hasonló fordulat következett be, 7,62-ről 7,38 százalékosra csökkent az átlagkamat. Az állományok is mindkét hiteltípusnál visszaestek. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.