BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kevesebb, mint két hét múlva korszakváltáshoz ér a televíziózás

Július 31-én lezárul a digitális átállás első szakasza. Az ország középső részén lekapcsolják a hagyományos, tető- és szobaantennával fogható analóg tévéadást, amit felvált a már most is működő digitális földfelszíni sugárzás. Zsuppán Attilát, az átállást irányító Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság kommunikációs igazgatóját az átállás hátteréről, előnyeiről és a teendőkről kérdeztük.

Mit jelent a magyarországi televíziózás történetében a digitális átállás?
Korszakváltást. Az analóg műsorterjesztés felett eljárt az idő, a digitális technológia új élménnyé teszi a televíziózást. Jelentőségében a váltás talán ahhoz hasonlítható, amikor fekete-fehérről átálltunk a színes televíziózásra.

Melyik megyéket érinti az átállás első üteme?
A digitális átállás első üteme az ország középső megyéit és Budapestet érinti, illetve vannak megyék, melyek mindkét lekapcsolásban érintettek, mivel technológiailag így lehet biztonságosan végrehajtani a folyamatot. Mindemellett azt javasoljuk a nézőknek, ne várjanak az utolsó pillanatig, álljanak át már most, hiszen a digitális földfelszíni vétel már elérhető.

Hány rászoruló háztartásnál szerelték be a dekódert és az antennát?
Az első ütem által érintett területen több mint 220 ezer háztartást kerestünk fel és tájékoztattunk közvetlenül az átállásról. Korábban gyűjtött adatok alapján a szociálisan rászorultakat látogatták meg kollégáink, és segítettek nekik kitölteni az állami támogatáshoz szükséges igénylőlapot. A támogatás kulcsrakész digitális vételi rendszert, egy jelátalakítót, más néven set-top-boxot, és egy antennát, illetve ezek hangolását tartalmazta. 53.302 háztartásban fogjuk az első ütem végéig, július 31-ig ingyenesen beszerelni a vételi eszközöket.

Mi a teendője azoknak, akik nem jogosultak állami támogatásra?
Az átállás érintettjei azok, akik jelenleg csak a hagyományos, analóg televízióadásokat fogják, azaz kizárólag az M1, a TV2 és az RTL Klub műsorait látják előfizetési díj nélkül. Ők úgy televíziózhatnak tovább július 31. után, ha meglévő tévékészülékükhöz egy set-top-boxot és egy szoba- vagy tetőantennát csatlakoztatnak. Ezekkel az eszközökkel továbbra is ingyenesen tévézhetnek, és az eddigi három helyett hét csatornát foghatnak. A legújabb tévékhez már külön jelátalakító sem kell, mert azt beépítve tartalmazzák; illetve minden készülék el van látva egy matricával, mely jelzi, hogy a tévé alkalmas a magyarországi digitális földfelszíni adás vételére. Aki az ingyenes fogható hét csatornánál is többet szeretne, az választhat egy előfizetős szolgáltatást.

 

A kábeles előfizetőket érinti a folyamat?
A kábeles, műholdas vagy IPTV-s előfizetőket, és azokat akik már a digitális földi adásokat veszik nem érinti az átállás, ők ugyanúgy televíziózhatnak, mint eddig. Ám nekik is érdemes átgondolni, hogy nincs-e a háztartásban vagy a nyaralóban olyan készülék, amely csak analóg földfelszíni vétellel rendelkezik. Érdemes ezeket is átállítani a digitális vételre.

Melyek a fő előnyei az átállásnak?
A digitális földfelszíni sugárzás az eddig analóg műsorszórás esetén megszokott 3 csatorna (M1, RTL Klub, TV2) mellett további négy televíziós csatorna (M2, Duna, Duna World, Euronews) és három rádióadás (MR1-Kossuth Rádió, MR2-Petőfi Rádió, MR3-Bartók Rádió) ingyenes vételét teszi lehetővé. Kifogástalan, zajmentes kép- és hangminőséget nyújt: nincs szellemkép,
villódzás, színtorzulás.
Olyan kiegészítő kényelmi szolgáltatások válnak elérhetővé, mint az elektronikus programújság, gyermekvédelmi zár használata is lehetséges, illetve a nyelvválasztás lehetősége is adottá válik. A legmodernebb technológia alkalmazásával a nagyfelbontású (HD) televíziós adások is elérhetővé válnak országszerte.
Ugyancsak előnye a digitális átállásnak, hogy az így felszabaduló frekvenciakapacitások helyén mobil szélessávú szolgáltatások fejlesztésére lesz mód.

Összességében önök szerint zökkenőmentes lesz az átállás, milyen problémák merülhetnek fel?
Több éve dolgozunk azon, hogy az átállás zökkenőmentesen valósulhasson meg. A nálunk jelentkező érintettek számából úgy gondoljuk, hogy kommunikációs kampányunkkal elértük az érintetteket és fel tudtuk készíteni őket a váltásra. A külföldi példák azt mutatják, hogy sokan csak az analóg adók lekapcsolása után lépnek, de hatóságunk felkészült erre is. Folyamatosan egyeztetünk a forgalmazókkal, hogy legyen elég set-top-box, és a rászorulók is jelentkezhetnek a támogatásért egészen augusztus végéig.

Honnan kaphatnak segítséget azok, akik most készülnek az átállást végrehajtani?
Van egy honlapunk, melyet a www.digitalisatallas.hu címen érhetnek el, illetve működtetünk egy telefonos ügyfélszolgálatot is. Utóbbit a 06 80 38 39 40–es zöld számon hívhatnak az érdeklődők, ahol kollégáink mind a támogatás, mind a beszerelés technikai részleteit illetően részletes felvilágosítást tudnak adni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.