BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rekordok az MVM-nél

Új gázkereskedelmi pozíciókat szerezne, dolgozik az E.Ontól vett cégek beolvasztásán, az év végére pedig elkészíti a paksi bővítés tenderét az MVM, bár a kiírás a jövő év elejére csúszhat. Külső tulajdonos nem szállhat be sem az MVM-be, se a paksi projektcégbe.

Tavaly sok fontos üzleti mutatóját rekord szintre emelte az MVM csoport: konszolidált árbevétele az előző évinél több mint 100 milliárd forinttal magasabb, közel 770 milliárd forint, adózott eredménye pedig 73,5 milliárd forint volt – közölte a szerdai közgyűlés alkalmából tegnap tartott tájékoztatón Baji Csaba elnök-vezérigazgató. A közgyűlés – amely 10 milliárd forint osztalék fizetését szavazta meg – elfogadta a 2012-es tevékenységre vonatkozó beszámolókat, az idei tervet és a 2014-2016-os kitekintést is. „Nem került szóba a társaság kisebbségi hányadának esetleges eladása, ilyen előterjesztés sem volt” – válaszolt Baji Csaba lapunk erre vonatkozó kérdésére. A szerdai Népszava privatizációra vonatkozó állítását Felkai György kommunikációs igazgató találgatásnak minősítette.

Az idei terv a nehéz működési körülmények ellenére további növekedést tartalmaz, ám a 900 milliárdos árbevétel mellé csak 30 milliárdos eredmény várható a 2013-as nagy kiadások miatt. Jelentős költség lesz például a paksi atomerőmű üzemideje meghosszabbításán folytatása, az E.Ontól vett két társaság integrálása, a vételét kifizetése, és a paksi bővítés kiírásának előkészítése. Az E.On-ügyletre az MVM már letétbe helyezett 52 milliárd forintnyi önerőt, amit a tulajdonos augusztus 31-ig pótol ki tőkeemeléssel, és akkorra megszervezi a bankhitelt is.
2012 fő eseményei között az elnök-vezérigazgató a paksi atomerőműnél azt emelte ki, hogy a társaság megkapta az OAH engedélyét az első blokkja üzemidejének 20 évvel történő meghosszabbítására. Egy másik fontos leánycég, az OVIT bővítette profilját és kiterjesztette piacait, most épp egy jordániai tenderen van versenyben. A Mavir lezárta átviteli hálózata modernizálását, és bevezette az uniós ITO működési modellt. Az MVM Partneren belül összevonták a csoport gázkereskedelmét, a kínálkozó szinergiákat kihasználták. A gázpiaci jelenlét terén jelentős idei lépés lesz az E.On gáznagykereskedő és gáztároló cégének említett integrálása. „Amíg ez le nem zárul, nem tudunk érdemben tárgyalni” – mondta Baji Csaba a Gazprommal közös gáztárolásra vonatkozó kérdésünkre. Hangsúlyozta, hogy jók a lehetőségek, amelyeket a kölcsönös előnyök mentén fognak definiálni.

Tavaly az MVM Net-be szervezték az országos távvezetéki gerinchálózatot, a távközlés az elnök-vezérigazgató szerint szintén tartogat további lehetőségeket a csoportnak. Az MVM Paks II. Zrt. a tervek szerint az év végére elkészíti a paksi bővítés pályázati anyagát, de a kiírás a jövő elejére csúszhat. Haladnak a csoport nemzetközi gázvezeték projektjei. Az AGRI még az előkészületéknél tart, a magyar-szlovák összeköttetés már épül, és a Déli Áramlatról is megszületett a beruházási döntés.

Új tagok a felügyelő bizottságban

A szerdai közgyűlés a lejáró mandátumú igazgatósági és felügyelő bizottsági tagok választásáról is határozott. Megerősítette pozíciójában az MVM Zrt. vezető testületeinek tagjait.

Az igazgatósági tagok a közgyűlést követő ülésükön ismét Baji Csabát választották elnöknek. Bánfi László lemondott igazgatósági tagságáról, az így megüresedett helyre.

Nagy Sándort, az MVM Zrt. termelési és műszaki vezérigazgató-helyettesét választotta a testületbe a közgyűlés. Az MVM Zrt. felügyelő bizottságának új tagjai, a munkavállalói érdekképviselet delegáltjai Halász Linda és Vargáné Stöckler Ágnes.

A felügyelő bizottság új tagja lett továbbá Berencsi Tamás, aki a mandátuma lejártával távozó Szalai Krisztinát váltja.

Az igazgatósági tagok a közgyűlést követő ülésükön ismét Baji Csabát választották elnöknek. Bánfi László lemondott igazgatósági tagságáról, az így megüresedett helyre.

Nagy Sándort, az MVM Zrt. termelési és műszaki vezérigazgató-helyettesét választotta a testületbe a közgyűlés. Az MVM Zrt. felügyelő bizottságának új tagjai, a munkavállalói érdekképviselet delegáltjai Halász Linda és Vargáné Stöckler Ágnes.

A felügyelő bizottság új tagja lett továbbá Berencsi Tamás, aki a mandátuma lejártával távozó Szalai Krisztinát váltja. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.