BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A MOL továbbra is Közép-Európa második legnagyobb vállalata

Közép-Európa 500 legnagyobb vállalata 9,8 százalékos átlagos árbevétel-növekedést könyvelhetett el 2011-ben, így a 2010-ben elkezdődött mérsékelten pozitív tendencia tovább folytatódott – derült ki a Deloitte felméréséből.

Bár a mutatók a Deloitte felmérése szerint kedvező képet festenek Közép-Európa piacvezető cégeinek gazdasági helyzetéről és növekedési lehetőségeiről, az átlagos nyereségszint 3,5 százalékkal csökkent 2011-ben. A 2012-es év első negyedévi adatainak tanúsága szerint a cégek átlagos árbevétele továbbra is folyamatos emelkedést mutat, a növekedési ütem azonban csak a fele a 2011-es szintnek. Ez akár egy újabb gazdasági visszaesés közeledtét is jelezheti.

Az előző évi beszámolóhoz képest az első tíz helyezés csak kevés helyen változott. A ranglistát továbbra is a petrolkémiai és az energiaipari cégek uralták, összesen hét ilyen vállalkozás szerepelt az első tíz között. Mellettük mindössze három társaság szerepel más iparágakból. Egy kiskereskedelmi cég, a Jeronimo Martins, valamint két gépipari vállalat, a Skoda Auto és a Metinvest.  Az egyetlen új név az első tíz helyezett között a lengyel Lotos volt (a tizenegyedikről a hetedik helyre lépett előre), míg a PGNiG a nyolcadikról visszacsúszott a tizenkettedik helyre. 

A rangsor első három helyezettje változatlan maradt (1. PKN Orlen; 2. MOL és 3. Skoda). A Deloitte 500-as listájára 56 Magyarországon működő vállalat tudott bekerülni, közülük növekedést ért el a megelőző évhez képest többek között a Porsche Hungária, a Sanofi-Aventis, a BorsodChem, a GE Hungary és a TEVA Magyarország.

2011-ben nagyjából azonos mértékű árbevétel-növekedés volt megfigyelhető a felmérés keretében vizsgált iparágak mindegyikében. Közülük kiemelkedett az építőipar, amely a 2012-es labdarúgó EB előkészületei miatt ért el mintegy 21 százalékos átlagos növekedést értelemszerűen elsősorban Lengyelországban.  A gyáripar szintén jó eredményeket produkált, javarészt a feldolgozóipar kiemelkedő teljesítményének köszönhetően, de növekedést mutattak az energetikai cégek is.

Ami a jövőt illeti, a trendekből egyértelműen látható, hogy a közép-európai vállalatok rövid és középtávon továbbra is igen komoly kihívásokkal lesznek kénytelenek szembenézni.  A Deloitte felmérésének részvevői közül többen is egyetértettek azzal az állítással, hogy e változásokkal teli, viharos időszak sikeres átvészelésében kulcsfontosságú szerep jut majd a vállalatvezetőknek, és az ő képességeiknek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.