A zöldbab ősét még Kolumbusz Kristóf hozta magával Európába, itt ekkor még csak a lóbabot termesztették. Legfontosabb fajtája a sárga vajbab, illetve az élénk zöld színű ceruzabab.
Mai formájában a 19. század közepe táján Angliában kezdte igazi hódító útját. Azóta már rengeteg fajtáját termesztik, lehet péládul ceruzabab, sárga vajbab, zöldbab, karóbab, thai bab – valamennyi ugyanannak a nagy zöldségcsaládnak a tagja. Két nagy csoportjuk a bokor- és karóbab.
A nyári időszak kedvelt zöldsége alacsony energia tartalma miatt különösen ajánlott. Hazánkban a sárga bokorbab inkább népszerűbb, mint a zöld változata. A sötétzöld ceruzababnak nem fejlődnek szemei, élénk színe jól mutat a tányéron.
Mindkét fajtát hasonlóan használhatjuk, sőt, akár keverhetjük is őket, ha valaki ezt kedveli. Színpompás salátákat, köreteket, finom leveseket készíthetünk belőlük. De töltelékbe is beleszórhatjuk, és persze a nagy klasszikust, sokak kedvencét, a mindig gyorsan és többféle módon elkészíthető zöldbabfőzeléket sem szabad elfelejtenünk. Feldobja a rakottasokat, a húsos fogásokat, mindamellett kötegelve, például baconba becsomagolva igazán mutatós a tányéron.
Elkészítés:
1. A húst nagyobb, a szalonnát vékony csíkokra metéljük. A hagymát, a fokhagymát felaprítjuk. A szalonnát kiolvasztjuk, majd megfuttatjuk rajta a hagymát. Rátesszük a húst, és addig kevergetjük, amíg levet enged. Sóval, borssal ízesítjük, beletesszük a fokhagymát és a köménymagot. Amikor levét elfőtte, pótoljuk vízzel, és fedő alatt tovább pároljuk.
2. Amíg puhul a hús, megmossuk, megtisztítjuk a babot. Rövidebb darabokra vágjuk, majd sós forró vízbe dobjuk 1-2 percre. Leszűrjük és félretesszük. A paprika húsát csíkokra vágjuk. A paradicsomot felszeleteljük.
3. Amikor már majdnem puha a hús (kb. 40-50 perc múlva), és ismét kevés lé van alatta, belekeverjük a paradicsompürét, kicsit lepirítjuk. Vizet öntünk hozzá, és még pároljuk kb. 10 percet. Akkor beletesszük a paprikákat, a paradicsomot, a babot. Kíméletesen összekeverjük, és még 5-10 percen át főzzük. Petrezselymet burgonyával körítjük.
1 adag: 481 kcal. Recept: Vomberg Frigyes
Elkészítés:
1. A húst nagyobb, a szalonnát vékony csíkokra metéljük. A hagymát, a fokhagymát felaprítjuk. A szalonnát kiolvasztjuk, majd megfuttatjuk rajta a hagymát. Rátesszük a húst, és addig kevergetjük, amíg levet enged. Sóval, borssal ízesítjük, beletesszük a fokhagymát és a köménymagot. Amikor levét elfőtte, pótoljuk vízzel, és fedő alatt tovább pároljuk.
2. Amíg puhul a hús, megmossuk, megtisztítjuk a babot. Rövidebb darabokra vágjuk, majd sós forró vízbe dobjuk 1-2 percre. Leszűrjük és félretesszük. A paprika húsát csíkokra vágjuk. A paradicsomot felszeleteljük.
3. Amikor már majdnem puha a hús (kb. 40-50 perc múlva), és ismét kevés lé van alatta, belekeverjük a paradicsompürét, kicsit lepirítjuk. Vizet öntünk hozzá, és még pároljuk kb. 10 percet. Akkor beletesszük a paprikákat, a paradicsomot, a babot. Kíméletesen összekeverjük, és még 5-10 percen át főzzük. Petrezselymet burgonyával körítjük.
1 adag: 481 kcal. Recept: Vomberg Frigyes Rozmaringos burgonya baconba tekerve zöldbabmártással Hozzávalók 4 személyre: 12 közepes burgonya, 12 szelet bacon, 1 szál rozmaring, 4 ek étolaj, A mártáshoz: 5 dkg vaj, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 50 dkg zöldbab, 1 dl zöldségleves (kockából), 1 dl tejszín, 1 dl tejföl, 1 ek. felaprított petrezselyem, 1 citrom leve, 1 tk. étkezési keményítő.
Elkészítés:
1. A burgonyákat meghámozzuk, megmossuk. A szalonnát a burgonyákra tekerjük, majd 1-2 rozmaring levelet tűzünk alá. Hőálló tálba rakjuk, kevés vizet öntünk alá, meglocsoljuk az olajjal, és előmelegített sütőben, 160 fokon, kb. 40 perc alatt megsütjük.
2. A mártáshoz a zöldbabot megtisztítjuk, 2 cm-es darabokra vágjuk. A felaprított hagymát és a fokhagymát a vajon üvegesre pirítjuk, majd felengedjük a zöldséglevessel. Beletesszük a babot, a tejszínt, sózzuk, borsozzuk. Ha a bab már puhára főt, akkor a vízzel kikevert keményítővel besűrítjük.
3. A végén hozzáadjuk a petrezselymet, a tejfölt és a citrom levét (ekkor már ne főzzük tovább). Tálaláskor helyezzük a mártásra a puhára sült burgonyákat. 1 adag: 813 kcal Hagymás mustáros zöldbab sült hallal Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg halfilé, 60 dkg zöldbab, 1 szál póréhagyma, 5 ek. olívaolaj, 2 ek. vágott kapor, 1 ek. magos mustár, 2 dl tejszín, 2 ek. liszt.
Elkészítés:
1. A halat kisebb darabokra vágjuk, sózzuk. A zöldbabot, a póréhagymát is jól megmossuk. A hagymát gorombára, a babot hosszú szálakra vágjuk.
2. Felforrósítunk 2 ek. olajat, és megfuttatjuk rajta a hagymát. Rátesszük a zöldbabot, megsózzuk, kevés vizet öntünk alá, és lefedve 15 percig pároljuk.
2. A babhoz keverjük a kaprot, a mustárt, borssal ízesítjük, és 5 perc alatt összepároljuk. A végén ráöntjük a tejszínt, ha szükséges, pici vizet is adunk hozzá, és összefőzzük. A babnak roppanósnak kell lennie.
3. A haldarabokat a lisztbe mártjuk, lerázzuk. Felforrósítjuk az olajat, és a halak mindkét oldalát 5 perc alatt megsütjük. A zöldbabbal tálaljuk.
1 adag: 476 kcal. Recept: Vomberg Frigyes. Fotó: Komáromi Z.-->
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.