BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kötelező rendelésektől hízó börtöncégek

Jelentősen nőhet a börtöncégek árbevétele annak köszönhetően, hogy az állami cégek egyre nagyobb hányadának kell kötelezően ezektől a kft.-ktől beszereznie bizonyos árukat, illetve vásárolnia szolgáltatásokat. A jogszabályi előírást ugyanakkor egyelőre nem veszi mindenki komolyan.

Összesen csaknem tízmilliárd forint nettó árbevételt könyvelhetett el tavaly büntetetés-végrehajtáshoz tartozó 12 gazdasági társaság. A börtöncégek 2010-ben még csak 6 milliárdos árbevételre tettek szert, és az utóbbi néhány évben is általában 6–7 milliárd folyt be hozzájuk évente.
Az eredmény javulását nagyban segítette, hogy az állami cégek egyre nagyobb hányadának – jelenleg 247 intézménynek – kell kötelezően ezektől a kft.-ktől beszereznie bizonyos árukat, szolgáltatásokat. Az államigazgatási és a rendvédelmi szervekre tavaly július óta, az állami kórházakra, szociális és a honvédelmi tárcához tartozó intézményekre januáról vonatkoznak a rendeletek.
A szabályok értékhatártól függetlenül kötelezővé teszik az intézményeknek, hogy amit a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága cégei a fogvatartottak kötelező foglalkoztatása keretében gyártanak, azt e cégektől szerezzék be. A 100 ezer forintnál drágább termékeknél és szolgáltatásoknál már kötelező a BVOP Központi Ellátó Szervétől (KESZ) ajánlatot kérni, a hulladékkezelésnél a kötelezettség 100 ezer forint alatt is él, mivel ezt a KESZ ellenérték nélküli szolgáltatásként nyújtja.
A költségvetési szerveknek a közbeszerzési eljárás lefolytatását igénylő, tervezett beszerzésekről is tájékoztatni kell a KESZ-t. Ha az képes az igény kielégítésére, vele kell szerződni. A KESZ ilyen esetekben a közbeszerzési törvény szabályai alapján szerzi be a terméket, majd azt az igénylő számára természetbeni ellátásként bocsátja rendelkezésre. A KESZ által lefolytatott közbeszerzési eljárásokban kizárólag a fogvatartottak készíthetik a terméket, illetve nyújthatják a szolgáltatást. A jogszabályi kötelezettség alól csak akkor kaphat felmentést egy állami cég, ha bizonyítani tudja, hogy az ajánlott árnál 20 százalékkal olcsóbban is be tudja szerezni a piacon a terméket.
Ótott Annamária, a KESZ vezetője a VG-nek azt mondta: a jogszabály életbe lépése óta egyértelműen több a hozzájuk beérkező igény. Ha az eddigi idei árajánlat-kérésekből megrendelés is lesz, az 1,2 milliárd forinttal járul hozzá a börtöncégek bevételeihez. 2010-ben összesen 2,6 milliárd forint értékben értékesített árut és szolgáltatást a KESZ a költségvetési intézményeknek a kötelező belső ellátás keretében.
A kedvező változások annak ellenére álltak elő, hogy abból a 84 kórházból és szociális intézményből, amellyel januárban bővült a börtöncégektől kötelezően rendelők köre, eddig 47-en keresték meg őket. Ótott Annamária azt mondja, a KESZ nem, csak a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal és az adott tárca tehet azért, hogy mindenki betartsa a jogszabályt, és első körben tőlük kérjen árajánlatot. Az Ellátó Szervezet legfeljebb az olyan kiskapukat tudja bezárni, mint hogy egyesek két napos határidővel kérnek árajánlatot, így igyekezvén kibújni a jogszabályi kötelezettség alól.

Csaknem 3500 dolgozó a nyolc ipari és négy mezőgazdasági kft.-ben

Jelenleg mintegy 12 ezren töltik kiszabott szabadságvesztésüket valamelyik büntetés-végrehajtási intézményben. Nekik a hatályos jogszabályok szerint dolgozniuk kell, mégpedig vagy az intézetek fenntartásában (felújítás, karbantartás) vagy a működést kiszolgáló funkcióinak ellátásban (mosoda, konyha) vagy az e célra alapított bv. gazdasági társaságoknál. Tavaly év végi adatok alapján a börtöncégekben csaknem 3500-an dolgoztak, tíz százalékkal többen, mint az azt megelőző évben. A két foglalkoztatási formában egyébként mintegy hétezer fogvatartott dolgozik.

A büntetés-végrehajtási intézetek mellett működő 12 gazdasági társaság közül nyolc ipari, négy mezőgazdasági kft. A börtöncégektől rendelhető termékek és szolgáltatások köre igen széles körű: konfekció- és munkaruha, cipő, fűrészáru, egészségügyi papír, fémszerkezet, fém épületelem, iroda- és konyhabútor éppúgy megtalálható benne, mint hulladékgazdálkodás, textiltisztítás és nyomdai tevékenység.

A büntetés-végrehajtási intézetek mellett működő 12 gazdasági társaság közül nyolc ipari, négy mezőgazdasági kft. A börtöncégektől rendelhető termékek és szolgáltatások köre igen széles körű: konfekció- és munkaruha, cipő, fűrészáru, egészségügyi papír, fémszerkezet, fém épületelem, iroda- és konyhabútor éppúgy megtalálható benne, mint hulladékgazdálkodás, textiltisztítás és nyomdai tevékenység. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.