BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lóverseny: szaporodnak a bukmékerirodák

Új játéktípusok, új fogadóhelyek - többek között így próbálják népszerűbbé tenni a lóversenyt. Győrtől Szentesig ér az országos hálózat.

Letette az országos hálózat alapköveit a Magyar Lóversenyfogadást-szervező (MLFSZ) Kft., ugyanis Győrtől Szentesig tucatnyi új fogadóhely nyílt. A bukmékerirodák többsége természetesen Budapesten van, de most már a pomázi és a balatonboglári fogadóknak sem kell messze menniük, ha játszani akarnak. Győrben egy kávézó, Balatonbogláron egy pizzéria, Pomázon és Szentesen lottózók, Budapesten pedig többek között a Champs sport pub döntött úgy, hogy csatlakozik a hálózathoz. „Két hete működik nálunk a terminál, abban bízunk, hogy fokozatosan növekedni fog az érdeklődés. Egy külön sarkot hoztunk létre a sörözőben, ahol televízión élőben lehet követni a futamokat” – mondta lapunknak a Champs egyik dolgozója.

A rendszerváltás óta a sportág folyamatosan veszített a népszerűségéből, aminek következtében csökkent a fogadási forgalom, így a versenyek minőségének még a szinten tartása is csak folyamatos állami támogatással volt megoldható. Ezért az MLFSZ még 2011 decemberében írt ki közbeszerzést országos lóverseny-fogadási rendszer szállítására, amin a francia PMC, a Carrus csoport cége nyert tavaly nyáron. A tervek szerint 440 terminált helyeznének el az országban, amelyből 40 a pályán, azaz a Kincsem Parkban lenne. A rendszer 650 millió forintba került. A fogadásszervező cégnek tavaly 688 millió forintos nettó árbevétel mellett 229 millió forintos veszteséget mutat az üzemi eredménye. A szerződött partnerek 6 százalékos jutalékot kapnak.

A több mint 20 éve vásárolt ausztrál TAB rendszer cseréje több mint időszerű volt. Az új rendszernek köszönhetően a korábbinál nagyobb a játékok palettája. Az ÖTÖS fogadásnál például egy adott versenyben öt lovat kell megjátszani, helyezési sorrendjüket is meghatározva. Akkor nyerünk, ha az öt kiválasztott ló közül, legalább három a verseny első három helyén ér célba. Az osztalékszámítás pedig teljesen automatikus és gyorsabb, így a versenyszervezés is felgyorsulhat, aminek az ügetőn lehet jelentősége. Szintén újdonság, hogy a kombinációs játékoknál a 200 forintos alaptétért több variációt is játszhatnak a fogadók. A rendszer szoftver háttere folyamatosan fejleszthető, az internetes fogadást is tudja majd a jövőben kezelni. „A rendszer gyakorlatilag az összes jelenleg elérhető játékformát biztosítani tudja a fogadásszervezőnek. Lehetőséget ad a nagy nemzetközi játékalaphoz való csatlakozásra” – mondta korábban Haál Gábor, az MLFSZ Kft. ügyvezető igazgatója. A vállalatnak a fejlesztésre abból az egymilliárd forintos tőkeemelésből van pénze, amelyet 2011 decemberben a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) hajtott végre a társaságnál. Az MFB elvárása az, hogy a beruházás miatt 2015-re a hazai lóversenyeztetés és lóversenyfogadás önfenntartóvá váljon, s nem lesz szükség az állami forrásokra. „A fogadási forgalom pozitív irányú elmozdulást mutat a korábbi évek tendenciájához képest. Több mint 5 százalékkal meghaladja a 2011-es értéket, ami a versenynapszám, valamint a külföldi futamok totalizatőr bevétel növekedésének tudható be” – olvasható a Kincsem Nemzeti Kft. 2012-es beszámolójában.

Már Overdose sem segít
„A 185 éves magyar lóversenyzés hosszú ideje súlyos szakmai és gazdasági gondokkal küzd. Napjainkban a magyar lóversenyzés nemhogy a lovaságazatot, de még a saját finanszírozását sem képes megoldani, sőt évente több, mint 1 milliárdos állami támogatásra szorul” – olvasható a tavaly elfogadott Nemzeti Lovas Programban. Felmerült, hogy létrejön egy olyan nemzeti lovas holding, amely egy kézbe von mindent, szerves egységben tudja kezelni az ágazattal kapcsolatos különféle területeket. Magyarországon 77 ezer ló és közel ezer versenyló van, évente közel száz versenynapon futnak a Kincsem Parkban, az ország egyetlen lóversenypályáján. A sokáig veretlen, de sérülékeny Overdose visszavonulása vélhetően nem tesz jót a sportág népszerűségének.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.