BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Minden autóba beszerelik - Elindult az orosz GPS

Bár a piac nemigen hitt benne, mostanra ténylegesen megkezdte működését az orosz műholdas navigációs rendszer, a Glonassz.

A Glonassz az orosz szövetségi űrkutatási hivatal és az AFK Szisztema magáncég együttműködéséből született meg és a navigációs megoldást bemutató sajtótájékoztatón elhangzottak szerint ugrásszerű növekedés előtt áll.

A tavalyi 7,5 milliárd rubellől idén 1 600 százalékkal, 120 milliárd rubelre emelkedhet a Glonassz piaci értéke a közlekedési szektorban. Andrej Jonin, a konszern stratégiai tervezési igazgatója a The Moscow Times szerint úgy látja: mostanra a globális chipgyártók is rájöttek, hogy érdemes komolyan venni a GPS riválisának szánt orosz navigációs rendszer.

Az orosz állam mindent bevet a technológia terjedése érdekében: a fuvarozó cégek számára kötelező lesz a navigáció telepítése, ennek segítségével nem csak a cégek tudják majd követni a teherautók mozgását, de a hatóságok büntetést is kiszabhatnak, ha szabálytalanságot látnak. Ezen kívül 2013-tól Jonin közlése szerint minden új autóba beszerelik majd a navigációra alkalmas készüléket, darabonként 100-150 dolláros költséggel. Az Era-Glonassz néven futó projekt szintén segít majd a terjesztésben, ennek keretében a navigáció segítségével határozzák meg a balesetek pontos helyszínét.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.