BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tovább drágulnak a bankszámlák

A januári és februári emelések után nem állt meg a banki költségek növekedése. A vezető lakossági banknál eltűnt az ingyenes készpénzfelvételek többsége, és több piaci szereplő is emeli a díjait az inflációra hivatkozva. Olyan hitelintézet is akad azonban, amelyik a visszavonta a kártyás vásárlásokra korábban bevezetett díjat.

Úgy tűnik, a piaci verseny komolyan beleszól abba, milyen mértékben háríthatják át a bankok a tranzakciós illetéket, a közteher megjelenése óta ugyanis folyamatosan változnak a kondíciós listák. A hitelintézetek többsége januárban és februárban már reagált a közteherre, de sok bank finomított a kondícióin márciusban és áprilisban is, sőt a honlapokon látható már, hogy a következő hónapokban is módosulnak még a díjak.

A legnagyobb lakossági bank, az OTP például márciusban is komolyabban hozzányúlt a tarifáihoz részben az illetékre, részben az inflációra hivatkozva. A bankszámlákkal kapcsolatos költségek többsége emelkedett, főként az utalások és készpénz felvételek díjai, illetve azok minimális és maximális értékei. A hitelintézet korábban a számlacsomagok többségében biztosított havonta 1-4 darab ingyenes készpénzfelvételt, ezek azonban márciustól eltűntek. A korábban ingyenes

A BankRáció.hu összesítése szerint egyedül a 30 év alattiak számára elérhető Simple csomagban maradt havi két darab ingyenes készpénzfelvétel, minden más csomagban 0,3 százalékos díj terheli a korábban díjmentes tranzakciókat.

A Raiffeisennél is emelkedtek az árak. A hitelintézet a díjak mértékét a Központi Statisztikai Hivatal által mért előző naptári évre vonatkozó inflációhoz igazítja, így azok a korábbi hirdetményekben szereplőkhöz képest a BankRáció számításai szerint körülbelül 5,7 százalékkal nőttek. A nagybankok közül a K&H is tervezi díjai emelését. A hitelintézet honlapjára április elején került ki az a kondíciós lista, amely szerint júniustól változnak az egyes díjtételek. A K&H a Raiffeisenhez hasonlóan a tavalyi, 5,7 százalékos inflációval indokolja a tarifák emelését.

Akadnak azért olyan bankok is, amelyeknél a januári és februári emelések után később csökkentek a díjak. Ilyen a MKB, amelynek ügyfelei korábban a kártyás vásárlások esetében is áthárította a 0,2 százalékos tranzakciós illetéket az ügyfeleire, február 11-étől akciós jelleggel határozatlan időre visszavonta ezt a díjtételt. A hitelintézet feltehetően azért döntött így, mert a versenytársak többsége sem hárította át a közterhet ügyfeleire a kártyás vásárlások esetében.

Számos hitelintézet gondolta újra korábbi számlacsomagjait a tranzakciós illeték megjelenése után, és szüntetett meg konstrukciókat, illetve hozott létre új típusú számlacsomagokat. Ennek Gergely Péter, a BankRáció.hu szakértője szerint nem az az oka, hogy az ügyfelek számára hátrányos egyoldalú szerződésmódosításnak korlátai vannak, és a bankok ezzel a trükkel próbálják elkerülni annak a jogszabálynak a megsértését, amely tiltja, hogy új díjtételeket vezessenek be. Gergely szerint egyszerűen csak fejlettebb csomagokkal próbálnak reagálni a bankok az ügyféligényekre, a tranzakciós illetéket ugyanis a korábbi bankszámlák esetében is át tudták hárítani.

Az egyik legelső bank egyébként, amelyik új számlacsomagokat vezetett be az idén, az UniCredit volt. A Gránit Banknál szintén megváltoztak az igényelhető bankszámlacsomagok, a korábban nyitható lakossági számlacsomagok megszűntek, a helyükre új konstrukciók érkeztek. Ezek között egy olyan is van, amelynél ha havonta minimum 280 ezer forint befizetés érkezik a számlára, vagy az átlagos egyenleg meghaladja a 150 ezer forintot, díjmentes a számlavezetés és a tranzakciós illetéket is lenyeli a bank.

A Citinél a korábbi, számos díjat nyert 0 forintos számlacsomag most már Top díjcsomag néven fut, de a korábban ingyenes készpénzfelvételek és átutalások esetén meg kell fizetni az ügyfeleknek az illetéket. A Top díjcsomagot viszont csak Citi Plus csomag keretében lehet már igényelni, amelynek kötelező kellékei egy hitelkártya, egy folyószámla hitelkeret és egy takarékszámla, amelyhez minimális záró egyenleget is megkövetelnek. A valóba nulla forintos számlacsomag időközben ismét megjelent a banknál, de most már csak azok vehetik igénybe, akiknek a havi átlagegyenlege meghaladja a kétmillió forintot.

Nem lehet nem áthárítani

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének, a parlamenti képviselőkhöz eljuttatott felmérése szerint február 11-ig 164 megvizsgált hitelintézetből 154 hárította tovább az adónemet.

A felügyelet korábbi adatai alapján a bankok tavaly 225,3 milliárd forintnyi jutalékeredményt értek el, ebben az összegben benne van az ügyféltranzakciókon elért nyereségük is. A szövetkezeti formában működő hitelintézeteknél ez az eredmény 21,6 milliárd, a fióktelepeknél 15,7 milliárd forint volt. A teljes hitelintézeti szektor tehát alig több mint 260 milliárd forintnyi jutalékeredményt ért el.

Az állam ugyanezektől a cégektől szinte fillérre pontosan ennyit, 260 milliárd forintnyi tranzakciós illeték befizetését várná el az idén, ez pedig nyilvánvalóan csak úgy lehetséges, ha a pénzügyi vállalkozások emelik a díjaikat.

A felügyelet korábbi adatai alapján a bankok tavaly 225,3 milliárd forintnyi jutalékeredményt értek el, ebben az összegben benne van az ügyféltranzakciókon elért nyereségük is. A szövetkezeti formában működő hitelintézeteknél ez az eredmény 21,6 milliárd, a fióktelepeknél 15,7 milliárd forint volt. A teljes hitelintézeti szektor tehát alig több mint 260 milliárd forintnyi jutalékeredményt ért el.

Az állam ugyanezektől a cégektől szinte fillérre pontosan ennyit, 260 milliárd forintnyi tranzakciós illeték befizetését várná el az idén, ez pedig nyilvánvalóan csak úgy lehetséges, ha a pénzügyi vállalkozások emelik a díjaikat. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.