BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ilyen akciókkal készülnek a szilveszterre a hazai szállodák

Akciós utazási ajánlatokkal bombázzák ügyfeleiket az utazási irodák és a hotelek. A hazai luxusszállodákat főleg külföldi vendégek töltik meg. A hazai hotelek szilveszterkor gyakorlatilag mindenhol kitehetik majd a „megtelt” táblát. A szállodák szokásosan vacsorával, zenével és egyéb szórakoztató programokkal egybekötött csomagokkal készültek az év utolsó napjára, amelyekbe a válság miatt általában különböző árengedményeket is beépítenek. A vidéki és fővárosi szállodákban a karácsonyt követő napokon egyre magasabb a foglaltság. Szinte minden budapesti hotelben, így az Accor, a Danubius és a Hunguest egységeiben is telt házas szilvesztert várnak, elsősorban külföldi vendégekkel, de vidéken is már csak néhány helyen van korlátozott számban szabad szoba a későn rendelő vendégek számára.

„Vendégeink jelentős része amerikai, angol vagy német. Az üzleti vagy a családi utazók is hozzászoktak ahhoz a színvonalhoz, amit a Hiltonban kapnak, bárhol is járnak a világban. Ilyen panorámát azonban kevés helyen találnak. A Dunára néző szobáinkból az Országházra és a Margitszigetre látni. Szilveszterkor becsléseim szerint 300-350-en táncolhatnak majd a báltermünkben. Arra fogok koccintani, hogy 2013-as év legalább olyan sikereket hozzon, mint az idei” – mondta lapunknak Árvai Zoltán, a Hilton Budapest igazgatója. Hozzátette: alapvetően optimista ember, de most még én sem látja, hogy a szállodaipar jövőre érdemben előre tudna mozdulni.

A karácsonyi ünnepeket az elmúlt években is egyre több hazai vendég töltötte elsősorban vidéki gyógy- és wellness-szállodákban, ahol egyre gazdagabb programokról gondoskodtak az ott ünneplő családok számára. Sok hotel gazdag programajánlattal kedveskedett kicsiknek, nagyoknak, így kérésre karácsonyfát is állítottak a vendégek szobájában. A négycsillagos hévízi Danubius Health Spa Resort Aquában például december 22-től szól az ünnepi ajánlat három éjszakára. Üdvözlőitallal és ajándékkal lepik meg a vendégeket, karácsony este gyertyagyújtást tartanak, valamint ünnepi vacsorát készítenek. Az alsóbb kategóriás szállások is nagy rohamra számítanak, ugyanis lejár a SZÉP-kártyákra tavaly feltöltött keretek felhasználási ideje, valamint az utazási csekket is már csak az idén lehet elkölteni.

Akik megengedheti maguknak, azok külföldön is búcsúztathatják az óévet. Két charterjárat indul például Máltára szilveszterkor. A mediterrán sziget népszerű úti cél szilveszterkor is, hiszen ott még mindig közel 20 fok van. Az OTP Travel szilveszteri csoportos utazásokat szervez magyar idegenvezetővel: autóbusszal Prágába, repülőgéppel pedig Nizza és Lisszabon lehet az ideális megoldás. A Bono Utazási Központnál a már szokásosnak mondható szilveszteri és februári Hong Kong-Makaó-Szingapúr-Malájzia csoportos körutazás mellett kuriózum a szilveszteri közép-amerikai hajóút magyar idegenvezetéssel. A Vista utazási iroda legdrágább szilveszteri ajánlata a Maldív-szigetekre szól 900 ezer forintért nyolc napra, de akciós római út már kijön 70 ezer forintért fejenként. A legkülönlegesebb azonban talán egy 9 napos Miami-Kajmán-szigetek út egy luxushajó fedélzetén, potom félmillió forintért.

Az Alsó-Ausztria Idegenforgalmi Képviselet is nemrég ismertette az idei téli programokat, érdekességeket, fejlesztéseket és a különböző kedvezményeket. A magyar síelők körében kedvelt ez a határtól egy órányira található síparadicsom, tavaly 40 ezer magyar látogatott ide és 130 ezer vendégéjszakát töltöttek el. A közel 20 télisport-régióban több mint 200 kilométernyi sí- és snowboard pálya látogatható kedvező áron. Közöttük a kezdők, a haladók és az újrakezdők is megtalálhatják a számukra megfelelőt.

Újdonság a régióban kibocsátott Wintercard Niederösterreich, amely nyolc sí területre érvényes három szabadon választott napon, átruházható, és tartalmazza a felszerelés kölcsönzését is. A 99 euróért megvásárolható kártya árából a fiatalok és a gyerekek kedvezményt kaphatnak. A Zauberg Semmering 14 kék, piros és fekete pályája közül 13 már kivilágított és esti síelésre alkalmas. A síterület közvetlen közelében is találhatók szállodák. Mintegy 900 férőhelyük van, és kedvezményes csomagajánlataik. A liftdíjak három éve változatlanok.

Csökkent az utazási irodák forgalma

Tavaly után ezt a szezont is nagyobb csődök nélkül úszták meg az utazási irodák, de nehéz szezon van mögöttük.

„Csökkent az utazási irodák bevétele, mert csökkent a kereslet is” – mondta Molnár Judit. A Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségének (MUISZ) szóvivője hozzátette: a korábbi csődök hátterében az állt, hogy az utazási irodák a piac igényéhez képest a kelleténél sokkal több charter járatot és garanciális szálláskapacitást kötöttek le.

Idén nagyjából 15 százalékkal csökkent az utazási irodák által lebonyolított utak száma, ami a kisebb, 2-3 fős vidéki irodák esetében az üzlet bezárásához is vezethet. A jogszerűen működő utazási irodák éves szinten még ma is 180-190 milliárd forintos forgalmat bonyolítanak le.


„Csökkent az utazási irodák bevétele, mert csökkent a kereslet is” – mondta Molnár Judit. A Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségének (MUISZ) szóvivője hozzátette: a korábbi csődök hátterében az állt, hogy az utazási irodák a piac igényéhez képest a kelleténél sokkal több charter járatot és garanciális szálláskapacitást kötöttek le.

Idén nagyjából 15 százalékkal csökkent az utazási irodák által lebonyolított utak száma, ami a kisebb, 2-3 fős vidéki irodák esetében az üzlet bezárásához is vezethet. A jogszerűen működő utazási irodák éves szinten még ma is 180-190 milliárd forintos forgalmat bonyolítanak le. Kellemetlen reptérzár A Liszt Ferenc repülőtér történetében először állt le saját hiba miatt. Hardy Mihály, a reptér közkapcsolati igazgatója szerint legutóbb 2010 áprilisában állt le a reptér 4 napra az izlani vulkánkitörés miatt. A pénteki lezárás legalább 80 járatot érintett. Az Airportal.hu szerint egy hővezeték törött el az irányítótoronyban, s megsérült meg az elektromos rendszer. A járatok Bécsben és Pozsonyban szálltak le. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.