BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
felügyelet

Bosszúhadjáratot folytat a kormány a magán-nyugdíjpénztárak ellen

Valamilyen rejtélyes hangok suttoghatják talán egyes kormányzati tisztviselők fülébe, hogy a magán-nyugdíjpénztárak eltőzsdézték a tagok pénzét.
2011.03.09., szerda 05:15

Más oka ugyanis aligha lehet annak a végsőkig elszánt bosszúhadjáratnak, amelyet ellenük folytatnak. Hiába ellenőrzi ugyanis a pénzügyi felügyelet rendszeresen az intézmények működését, most a Kehit is a nyakukra küldik, hátha a kormányzati ellenőröknek sikerül bebizonyítani ezt az állítást.

A felügyeleti statisztikák ugyanis nagyon nem akarják igazolni mindezt. A pénztárak tavaly többet kerestek a „nyugdíjtőzsdén”, mint amennyi tagdíjat beszedtek, gyakorlatilag minden egyes befizetett forinthoz hozzátettek egy másikat. Ráadásul még az sem bizonyosodott be igazán, hogy százmilliókat vertek el a tagok pénzéből a maradásra buzdító reklámokra, hiszen mindössze 97 millió forintot fordítottak hirdetésekre a negyedik negyedévben, míg 2009 hasonló időszakában ennek majdnem a dupláját költötték el.

A jegyzethez tartozó cikkünk itt olvasható!

A másik hivatalos mantra arról szól, hogy végre megmentette a kormány a nyugdíjakat: mindenki, aki visszalépett az állami rendszerbe, tisztességes, kiszámítható járadékra számíthat. A pénzügyi szakemberek és a kutatóintézetek szakemberei viszont óva intenek attól, hogy bárki is elhiggye mindezt. A lakosság ugyanis rohamtempóban öregszik, az aktívak és az inaktívak aránya romlik, emiatt a klasszikus felosztó-kirovó rendszer egyre kevesebb nyugdíjat lesz képes biztosítani.
Meg lehet persze érteni, hogy a kormány céljaihoz szükség volt a nyugdíjcélú megtakarítások megszerzésére, hiszen az államadósságot csökkenteni kell, a kizárólagos állami nyugdíj melletti propaganda viszont nagyon veszélyes. Aki ugyanis hallgat ezekre a szirénhangokra, és nem tartalékol eleget időskorára, arra szinte borítékolhatóan mélyszegénység vár.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.