BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Így tömködhetik be a költségvetési „lyukakat”

A 100 milliárd forintos költségvetési „lyuk” betömésének fő forrása a nyugdíjrendszer lehet, illetve, hogy adóemelésekkel (például a jövedéki adók emelésével) és az adóbehajtás szigorításával is élni kívánnak. Gyorsítanák a „reformokat” is.

Az idén várható költségvetési kiigazítás fő forrása a nyugdíjrendszer lehet – erre többször utalt Orbán Viktor. Ennek részletei – hasonlóan a többi területen várható nagy változásokhoz – ma még nem világosak, ám annyi tudható, hogy a kormányzat a nyugdíjkassza önfenntartóvá tételét szeretné elérni. Ennek értelmében csak a befizetett járulékok képezhetnék a nyugdíjkifizetések alapját. Ilyenformán a rokkantnyugdíj-kifizetéseket és egyéb alternatív nyugdíjjellegű kötelezettségeket egy másik kasszából teljesíthetnék. Mindenesetre annyi bizonyos, hogy az ősz egyik legfontosabb eseménye egy új nyugdíjtörvény elfogadása lehet.

A nyugdíjreformot is említette – az oktatási törvények és a stabilitási törvény mellett – a kormányzat őszi feladataként a kormányfő, miután Schmitt Pál elnökkel találkozott pénteken. Az ország közeljövőjéről a miniszterelnök úgy fogalmazott: „harcos és munkás” idők jönnek.
Közgazdászok bírálatára – mely szerint hibát követ el a kormány az egykulcsos személyi jövedelemadó bevezetésével – azt állította: a többkulcsos adózás munkaellenes, az elkezdett adópolitika folytatásához pedig ragaszkodnak, s a 2012-re tervezett változtatásokat is végigviszik. Azt még ő sem tudja, hogyan fizeti ki Magyarország azt a 250 milliárd forintos áfatartozást, amelyre az EU kötelezte az országot, de elmondása szerint egyeztet Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterrel erről.

A büdzsén az idén tátongó lyukat részben adóemelésekkel tömi be a kormány, illetve a bevételek növelésével. Ez utóbbit az adóellenőrzések szigorításával, a kinnlevőségek hatékonyabb behajtásával is el lehet részben érni. Mindenesetre Varga Árpád, a NAV külső kapcsolatokért felelős elnökhelyettese azt elismerte, hogy az adóhatóságnak növelnie kell a hatékonyságát. Mint az MTI-nek nyilatkozva elmondta, ezt az informatikai fejlesztésekkel igyekeznek elérni, létszámbővítésre pedig nincs lehetőség. Az adóhatóság örömmel fogadná, ha az adótörvények módosításakor az eljárási szabályokat is változtatná a parlament – tette hozzá az elnökhelyettes.

A szerencsejáték-adó, illetve az ital- és dohánytermékek jövedéki adójának emeléséről pedig már korábban is beszélt Orbán. Ám a pénznyerő automaták után kivetett adó további emelése veszélybe sodorná a most éves szinten 70 milliárd forintos költségvetési bevételt – állítja a Magyar Szerencsejáték Szövetség (MSZSZ).

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.