BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nowotny: Mindenki tudja, hogy túl laza pórázra engedtük a bankokat

Európában egyetértés van azzal kapcsolatban, hogy a pénzintézetekre vonatkozó dereguláció eltúlzott – jelentette ki Ewald Nowotny, az Európai Központi Bank kormányzótanácsának tagja.

"Teljes az egyetértés a tekintetben, hogy a dereguláció túl messzire ment el" - hangoztatta Nowotny, aki egyben az Osztrák Nemzeti Bank elnöke a bécsi közgazdasági egyetemen tartott előadásában. Amennyiben a bankok nem tudnának pénzhez jutni a tőkepiacokon, akkor az állami szektornak kell beszállnia – hangoztatta Nowotny. A jegybankár szerint azzal kapcsolatban is egyetértés mutatkozik, hogy az esetleges állami bevásárlásért közönséges részvényeket és nem szavazati jogot jelentő papírokat kapnának a résztvevő államok. Nowotny emlékeztetett arra, hogy Svédország és az Egyesült Királyság már alkalmazta ezt a modellt.

Az európai bankfelügyelet (EBA) Bloombergnek nyilatkozó bennfentese szerint a kontinens pénzintézeteinek mintegy 100 milliárd eurós tőkefeltöltésre van szükségük, feltéve, hogy a birtokukban lévő államkötvényeket a piaci értéken számolják el. Az informátor állítása szerint az EBA már közölte az uniós vezetőkkel, hogy a bankoknak 9 százalékra kell felemelniük a tier 1 tőkearányukat, ugyanakkor ezzel kapcsolatban még folynak a tárgyalások.

Az EU vezetői ma esti találkozójukon dönthetnek a kérdésről, csakúgy, mint Görögország kisegítéséről, ugyanakkor az előzmények ismeretében elképzelhető, hogy a mai tanácskozáson sem születik döntés. Az eredeti tervek szerint az ülésen az eurózóna-mentőalap (EFSF) megerősítésének konkrét módja lesz a legfőbb téma. A csúcson várhatóan két változatot vitatnak meg. Az egyik modell szerint az EFSF-et egyfajta biztosítóvá alakítanák át, amely egy meghatározott veszteség erejéig kompenzálná a bajban lévő eurózónatagok újonnan kibocsátott kötvényeinek a vásárlóit. A másik variáns szerint az EFSF keretében létrehoznának egy külön alapot is, amelyet az IMF, illetve a feltörekvő gazdaságok (például Kína) tölthetnének fel. Így a 780 milliárd eurós keret egymilliárd euró fölé emelkedne.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.