BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szigorítás EU-módra

Hónapokig tartó vita után az EU tagországok pénzügyminiszterei megegyeztek arról, hogy szigorúbb bírsággal sújtják az euróövezet azon tagországait, amelyek nagy költségvetési deficitet és adósságot halmoznak fel.

Mint arról tegnap beszámoltunk, történetének egyik legjelentősebb reformját fogadta el  tegnap az EU, amely azonban nem minden fél számára tűnik megfelelőnek. A bonyolult egyezség során az EU illetékesei visszatáncoltak azoktól a korábbi javaslatoktól, amelyek csaknem automatikus büntetést helyeztek kilátásba arra az esetre, ha a kormányok megszegik az EU által megszabott határokat. Herman van Rompuy, az EU elnöke, aki az uniós kormányok közötti vitát vezette, úgy vélte, hogy "nagy lépés történt a felelős gazdasági magatartás" terén és a "legnagyobb reformot" érték el, amióta az eurót forgalomba hozták 2002-ben - tudósít az AP.

A 16 euróövezeti pénzügyminiszter támogatta azt az egyezséget, amely szerint azok az országok, amelyekről úgy vélik, hogy megszegik az euróban számolt költségvetési deficitet és az adósság felső határát - azaz a GDP 3, illetve 60 százalékát - nagy összegű bírsággal számolhatnak. Ám ez csak akkor vethető ki, ha az EU kormányok többsége először szavazással állapítja meg, hogy az adott ország ténylegesen megszegte az EU szabályokat.

A kétlépcsős folyamat során tehát először az EU kormányoknak azt kell eldönteniük, a tagállam rossz gazdaságpolitikát folytat, illetve már megszegte a deficit szabályokat. Ha a döntés megtörtént, az Európai Bizottság szankciókat vethet ki, amelyeket viszont csak a kormányok többsége akadályozhat meg. Szélsőséges esetekben az uniós alapokat, például a strukturális szubvenciókat, vissza lehet tartani. Az új szabályok alapján az euróövezet magas deficitet felmutató tagjai hathónapos türelmi időt is kaphatnak.

A széthúzást jelzi, hogy Németország és Franciaország már tegnap közölte, hogy saját, külön javaslattal áll elő a deficitcélok kapcsán.

Eközben folyik a csatározás az Európai Tanács és az Európai Bizottság között: José Manuel Barrosót finoman félreállították volna a kormányzati reformok kapcsán, amire elegáns válaszlépéssel reagált a Bizottság elnöke - a helyzetről Fóris György elemzését olvashatják a Világgazdaságban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.