BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kedvezmények dzsungelében

Ajánlatok. Ma közlik a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) díjaikat a biztosítók, és az ügyfelek összesen 14 társaság ajánlatai közül választhatják majd ki a nekik megfelelőt. A cégek – ahogy a korábbi években már megszokhattuk – ismét számos kedvezménnyel és akcióval igyekeznek újabb klienseket becserkészni, illetve megtartani a meglévőket. Hogy pontosan milyenek is lesznek az ajánlatok, azt lapzártánkkor még nem lehetett tudni, az akciók jellegéről azonban már sok mindent elárultak a piaci szereplők.

A biztosítók szerint az idén is legalább százféle különböző kedvezmény lesz az ajánlatokban. A lapunknak nyilatkozó biztosítók többsége leszögezte: a felelősen és balesetmentesen vezető ügyfélkörre koncentrál. Ezen belül is vannak azonban eltérések az egyes cégek célcsoportjai között. A kiskorú gyermeket nevelők valószínűleg figyelmesebben vezetnek, amikor csemetéiket fuvarozzák, így több cégnél is kedvezményben részesülhetnek. Egyebek között a Posta, a KÖBE, a Groupama Garancia, az Aegon és az MKB is csökkentett tarifákkal várja a 14 év alatti gyerekekkel rendelkező autósokat. Foglalkozás alapján is lehet kedvezményhez jutni: az Aegon például a pénzügyi szférának kínál alacsonyabb tarifákat, a Posta pedig az újságíróknak, közalkalmazottaknak és köztisztviselőknek.

Meg lehet emellett különböztetni „vidéki” és „pesti” szolgáltatókat is. A Posta Biztosító például kifejezetten a vidéki, középkorú, családos és kisebb, 1500 köbcentiméter alatti hengerűrtartalmú autóval járókra összpontosít, és szintén a fővárostól távolabb élőkre koncentrál az Uniqa is. A korábban szintén vidéki biztosítónak számító Groupama Garancia és Signal azonban az idén váltani szeretne, így látványosan csökkentették a nagyobb városokban, illetve Budapesten élő autósok számára meghirdetett tarifáikat.

Bizonyos értékesítési csatornák használatával is lehet kedvezményhez jutni. Az elektronikus úton való kötés a biztosítóknak olcsóbb, így több piaci szereplő is kedvezményt ad azoknak a klienseknek, akik ezt választják. A mérték eltérő, a Generali az éves díj huszadát, az Union – ha az új Union24.hu oldalon kötik a kgfb-t – akár a negyedét is elengedi ilyenkor.

Sok cégnél jár díjkedvezménnyel az „árukapcsolás” is. Árengedményben részesülhetnek azok a kliensek, akik ugyanannál a biztosítónál cascót vagy más biztosítást kötnek, de vannak társaságok, amelyeknél a cégcsoporton belüli egyéb szolgáltatások igénybevétele is tarifakedvezménnyel járhat. Az Aegonnál például a csoport nyugdíjpénztárába való belépést vagy a hitelkártya kiváltását is díjazzák, a Groupama-Garancia pedig a stratégiai partner OTP Bank folyószámlával rendelkező ügyfeleinek nyújt kedvezményt. Az Uniqá-nál egyebek között az úgynevezett SafeLine szolgáltatás igénybevételéhez jár 15 százalékos díjmérséklés. A havi 5990 forintba kerülő kiegészítő biztosítás keretében a társaság egy érzékelőkkel felszerelt GPS-készüléket szerel a kliens kocsijába, amely ütközés vagy a pánikgomb megnyomása esetén azonnal riasztja az asszisztencia-központot. A GPS emellett az ellopott autó megtalálásában is segít. Ráadásul ha az ügyfél 10 ezer kilométernél kevesebbet autózik évente, utólag visszakaphatja a befizetett kgfb-díj tizedét.

Újdonság a piacon az Union ötlete, az önrész vállalásával köthető kgfb. Ennek keretében azok az autósok, akik legalább 20 ezer forintnyi önrészt vállalnak, 20, az 50 ezer forintnyi önrészt vállalók pedig 30 százalékos kedvezményt kaphatnak a díjakból. A Groupama Garancia újítása a környezettudatos autósoknak szól: 5 százalék kedvezményt ad a hibrid és Euró 5 környezetvédelmi besorolású gépjárművekre kötött kgfb-kre. A KÖBE pedig a prevenció jegyében biztosít alacsonyabb tarifákat: az egyesület által most indított Tudatos Vezetők Klubjába belépő ügyfeleknek elengedi a díj tizedét. A klubtagoknak egyébként kötelezettségeik is vannak, havonta el kell látogatniuk a közösség honlapjára, ahol jó tanácsokat olvashatnak, valamint közlekedésbiztonsági teszteket töltenek ki.

Az engedményeknek tehát széles a palettája, a szakemberek szerint azonban akármilyen kedvezményeket kínál is egy-egy biztosító, a szerződés megkötése előtt az autósoknak érdemes utánajárni, hogy pontosan milyen alaptarifából vonja le a cég az engedményt, illetve azt sem árt tisztázni, ha többféle kedvezményre is jogosult az ügyfél, ezekből mennyit vonhat össze. Ez utóbbi mértéke ugyanis eltérhet az egyes biztosítóknál, bizonyos cégeknél az 50 százalékot is meghaladhatja a maximális árengedmény, de van, ahol csak az alapdíj negyedét-ötödét engedik el. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.