BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyhavi csúcs közelében a forint

A pénzügyi segítség igénylése óvatos optimizmust hozott a devizapiacokra, az EUR/HUF árfolyama közel négy hetes csúcsra került – írja Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza.

EUR/HUF (293,00 – 296,25): A hetek óta egyre romló hangulatot megállíthatja, stabilizálhatja a spanyolok mentőcsomag igénylése. Várhatóan 100 milliárd eurót fog kapni a spanyol bankrendszer, az ingatlanbuborék kipukkanása miatt ugyanis kritikussá vált a nemfizető beruházók aránya. Az segítség mértéke 2,7 szerese a most szükséges minimumnak, de abban az esetben, ha a görögöknél szűk egy hét múlva a radikálisok nyernek, akkor ez a 100 milliárd euró könnyen lehet, hogy nem lesz elegendő.

Mindenesetre a pénzügyi segítség igénylése óvatos optimizmust hozott a devizapiacokra, az EUR/HUF árfolyama közel négy hetes csúcsra került azzal, hogy 294 alatt indult a kereskedés ma reggel. A héten további hangulatjavulás esetén 291-292-ig eshet az euró/forint kurzusa, ha viszont visszájára fordul az optimizmus, akkor ismét a 296-298 körüli szintek lehetnek jellemzőek.

A friss piaci adatokat itt megtekintheti!

A fókuszban a görög választások lesznek, így az sem elképzelhetetlen, hogy addig inkább a kivárás lesz a jellemző, mivel előzetes közvéleménykutatási adatokat már nem fognak közölni.

EUR/USD (1,2520 – 1,2675): A spanyol segítségkérésre az ázsiai tőzsdeindexek az elmúlt négy hónap legnagyobb emelkedését produkálták, ez akár hosszabb távon egy nagyobb arányú euró erősödést is okozhatna, de a görögök folyamatos bizonytalanságot tartogatnak a választások kimenetele miatt, így az EUR/USD 1,2660 fölé szökkenése rövid életű lehet. Most azon mehet a vita az EU17-ek között, hogy miből legyen a finanszírozás, és milyen arányban.

Ma reggel Wolfgang Schäuble, német pénzügyminiszter amellett érvelt, hogy ne az EFSF-ből, hanem az ESM nevezetű pénzalapból történjen a kifizetés, kérdés, hogy a többi tagállam ehhez mit fog szólni. Ma nem várható fontosabb makroadat, így hangulat alapú kereskedésre számíthatunk, aminek a fő befolyásolási tényezője a görög választások kimenetele lehet. Az USD/HUF árfolyam 233 – 234 körül indítja a hetet.

CHF/HUF (244,00 – 246,00): 244 – 246 közé ékelődött be ma reggelre a CHF/HUF árfolyama, a spanyolok megsegítése után nem várható, hogy a forint jelentősebb mértékben erősödjön az euróval szemben, így a frank/forint kurzus is maradhat 245 környékén a közeljövőben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.