BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Pánik? - Most a túl erős euró okoz gondot

A Goldman Sachs vezető elemzője megkongatta a vészharangot az euró ereje, illetve a dollár gyengélkedése kapcsán.

"A túl erős euró árfolyam jelenti az egyik legnagyobb kockázatot a zónával kapcsolatos növekedési kilátásokra, ezért szoros figyelemmel követjük az euró árfolyamát" – idézi az FT Alphaville a Goldman Sachs vezetője elemzője, Erik Nielsen véleményét.

Az Unicredit hozzáteszi ehhez, hogy az árfolyamot az Európai Központi Bank is árgus szemekkel figyeli majd, hiszen a magasba szökő deviza megnehezíti az exit stratégia lebonyolítását. A bank szakértői elemzői kommentárjukban arra emlékeztetnek, hogy ha az EKB a rendkívüli likviditási intézkedések leállítására mutató lépést tesz azzal erőteljesen növeli az euró dollárhoz viszonyított árfolyamát, ez viszont csökkenti az eurózóna GDP-jét. Az Unicredit szerint az árfolyamhatás egyelőre csak tizedesekben mérhető a térség össztermékében, de egyértelmű, hogy a kontroll nélküli erősödés fenyegetést jelenthet.

Az EKB az elmúlt hónapokban ismét a héják álláspontja felé hajlott, így a rövidtávú kamatok 2009 óta nem látott magasságokba szöktek. Az RBS szerint az EKB két okra vezeti vissza a jelenséget: ezek egyike, hogy az EFSF mostanra működésbe lépett, így az EKB részéről nincs igény az államkötvények  felvásárlásra, a másik, hogy a fellendülés a vártnál erősebben alakult és ezzel nőtt a bizalom a "W" alakú recesszió elkerülése kapcsán. Az RBS viszont leszögezi, hogy elemzői szerint a két érv egyike sem állja meg a helyét, mivel az eurózóna perifériája továbbra is komoly veszélyt jelent, csakúgy, mint a külpiaci kereslet csökkenése.

Mint arról a Cashline beszámol, az euró hathavi csúcsot ért el a dollárral szemben a múlt héten, amiből jelentős részt vett ki a Kínával fennálló valuta vita.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.