BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"Cséndzs máni?"

Az elmúlt napokban ismét felerősödött a dollárral szembeni negatív attitűd, amelyből főként a kínaiak vették ki részüket – jelenti a Cashline.

A hosszú-hosszú ideje óta tartó vita a mesterségesen gyengén tartott jüanról nemhogy csitulni, hanem sokkal inkább éledezni látszik, miután az amerikaiak ismét a védővámok lehetőségét dobták be a világpolitikai témák közé. A kínaiak sem voltak azonban restek, piaci pletykák szerint ugyanis a franciákkal kezdtek háttértárgyalásokat, hogy a dollár helyett más tartalékvalutát találjanak az kínai devizatartalék elhelyezésére.

A sztori szerint korábban a németekkel, illetve az oroszokkal is tartottak egyeztetéseket a témában, de előrelépést nem tudtak felmutatni egyik esetben sem. Ez azonban aligha meglepetés, mivel sejthető, hogy egyedül egyik ország sem lesz képes alternatívát nyújtani a dollárral szemben (kiváltképp, ha az adott ország az eurózóna tagja).

Ráadásul a dollár elmúlt időszaki gyengülése az USD/CNY árfolyamra is nyomást gyakorolt, tovább erősítve a jüant, azonban megjegyeznénk, hogy a június eleji állapothoz képest még mindig csak 2 százalékot erősödött a jüan a dollárral szemben, vagyis a lépték nem kifejezetten nagy (a 2 százalékos mozgás bármelyik feltörekvő piaci deviza és euró/dollár vonatkozásában összejöhet napon belüli változásként).

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.