BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gyógyulóban az európai autópiac, de még messze a járvány előtti csúcs

A júniusi eladások biztatóak, de még messze vagyunk a járvány előtti csúcsoktól. Az európai autópiacon sokat segítettek az elektromos autókra bevezetett olasz támogatások.

Júniusban 4,3 százalékkal nőttek az új autók eladásai az Európai Unióban az Európai Autógyártók Szövetségének (ACEA) csütörtökön közzétett adatai szerint, míg az év első hat hónapjában a növekedés mértéke 4,5 százalékkal, 5,7 millióra nőtt.

autó
Júniusban több autó fogyott az Európai Unióban / Fotó: Northfoto

A júniusi bővülésért elsősorban Olaszország felel, ahol 15,5 százalékkal nőtt a forgalom, miután Giorgia Meloni kormánya bevezette a régóta várt, elektromos autók vásárlását segítő támogatásokat. Az eladások Németországban 6,1 százalékkal, Spanyolországban pedig 2,2 százalékkal bővültek, míg Franciaországban 4,8 százalékkal visszaestek.

Az év első hat hónapjában azonban mindegyik nagy európai piacon bővült a forgalom, igaz az unió egészét tekintve az még mindig 18 százalékkal elmarad a koronavírus-járványt megelőző időszaktól a tájékoztatás szerint.

Az elektromos autók részesedése csökkent

Az olasz támogatások ellenére a tisztán elektromos autók részesedése az eladásokból  14,4 százalékra csökkent júniusban, szemben az egy évvel korábbi 15,1 százalékkal, miközben a hibridek részesedése 24,4 százalékról 29,5 százalékra nőtt. A benzines és dízeles autók a piac 47,1 százalékát tették ki, szemben az egy évvel korábbi 49,6 százalékkal.

A tisztán elektromos autók eladásai ugyanis hiába nőttek Belgiumban másfélszeresére, Olaszországban pedig több mint duplájára, ezeket más piacok forgalmának két számjegyű visszaesése ellensúlyozta. Németországba 18,1 százalékkal, Hollandiában 15 százalékkal, Franciaországban 10,3 százalékkal kevesebb villanyautó fogyott ugyanis a múlt hónapban. 

Az idei év első felében így több mint 710 ezer tisztán elektromos autó fogyott, ami a piac 12,5 százalékát jelentette.

A plug-in hibridek eladásai közel 20 százalékot zuhantak júniusban, így a piac mindössze 6,1 százalékát tették ki, szemben az egy évvel korábbi 7,9 százalékkal, míg a hibridek forgalma 26,4 százalékot bővült, miután a négy legnagyobb piac mindegyikében jelentős emelkedés volt tapasztalható az ilyen autók keresletében.

Mind a benzines, mind a dízellel hajtott autók forgalma kevesebb mint 1 százalékkal csökkent a múlt hónapban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.